ΗΠΑ: Πώς θα λειτουργήσει η Γερουσία με αριθμητική ισορροπία

ΗΠΑ: Πώς θα λειτουργήσει η Γερουσία με αριθμητική ισορροπία

Με δεδομένο ότι η Γερουσία είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, οι ηγέτες των δυο πλευρών βρίσκονται σε εντατικές συζητήσεις για το πώς θα λειτουργήσει πρακτικά το σώμα σε επίπεδο επιτροπών, χρονοδιαγραμμάτων και άλλων ζητημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο Τσακ Σούμερ επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών και ο Μιτς ΜακΚόνελ επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων πλησιάζουν σε μια συμφωνία καταμερισμού εξουσίας, αφού μετά τις εκλογές στην Τζόρτζια, οι Γερουσιαστές είναι 50-50 για κάθε κόμμα. Την αποφασιστική ψήφο έχει η ex officio πρόεδρος του σώματος, αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις. 

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία έχει την απόλυτη σχεδόν εξουσία επί των νομοσχεδίων, δηλαδή αποφασίζει ο ίδιος πότε και αν θα έρθει προς συζήτηση οτιδήποτε στο σώμα. Εν προκειμένω οι Δημοκρατικοί θα έχουν και την προεδρία στις επιτροπές της Γερουσίας, ωστόσο η αριθμητική ισορροπία δεν τους δίνει την πλήρη ελευθερία των κινήσεων. 

Με βάση το ρεπορτάζ του CNN, ο Σούμερ και ΜακΚόνελ βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στο σώμα να είναι λειτουργικό. Τελευταία φορά που υπήρξε ανάλογο προηγούμενο ήταν το 2001 επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του Νεότερου.