ΗΠΑ: Όλοι εναντίον Μπλούμπεργκ στο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Όλοι εναντίον Μπλούμπεργκ στο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών

Η τηλεμαχία στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ενόψει των προκριματικών της Νεβάδα είχε στο επίκεντρο τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης τον Μάικλ Μπλούμπεργκ η εμφάνιση του οποίου  ήρθε να δυναμιτίσει το κλίμα.

Η άνοδος του Μπλούμπεργκ στις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών είχε ως συνέπεια να τραβήξει πάνω του την κριτική όλων των υπολοίπων υποψηφίων με πρώτους τους εκπροσώπους της αριστερής πτέρυγας του κόμματος την Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν και τον Γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς.

Ο Μπλούμπεργκ επέλεξε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους υπενθυμίζοντας ότι έχει ζητήσει συγγνώμη για τις πρακτικές της αστυνομίας (stop and frisk) και τους πράγματι υπερβολικούς ελέγχους, οι οποίοι κρίθηκαν μάλιστα αντισυνταγματικοί.

Ο  Σάντερς ήταν από τους πρώτους που επιτέθηκε στον Μπλούμπεργκ υπενθυμίζοντας την τακτική της αστυνομίας επί των ημερών του στον δήμο της Νέας Υόρκης και επιμένοντας ότι πρόκειται για μία κακή κληρονομιά τόσο για την ενότητα του κόμματος όσο και για τη μάχη απέναντι στον Τραμπ.

Αμέσως μετά η Ελίζαμπεθ Γουόρεν συνέκρινε τον Μπλούμπεργκ με τον Τραμπ, κατηγορώντας τον για σεξισμό και ρατσισμό, τονίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο εάν απλώς υποκαταστήσουν έναν αλαζονικό δισεκατομμυριούχο με έναν άλλο.

Μέχρι στιγμής, το προβάδισμα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος κατέχει ο Σάντερς, το οποίο εκτιμάται μάλιστα ότι θα διατηρήσει και μετά τις τοπικές συνελεύσεις στη Νεβάδα, το Σάββατο.   

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των συνελεύσεων (caucuses), οι αρχές στη Νεβάδα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την ίδια εφαρμογή, η οποία προκάλεσε χάος στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αντίστοιχης διαδικασίας στην Αϊόβα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ