ΗΠΑ: Οι πυροσβέστες αρχίζουν να περιορίζουν τη μεγάλη πυρκαγιά που απειλεί τις υπέργηρες σεκόγιες

ΗΠΑ: Οι πυροσβέστες αρχίζουν να περιορίζουν τη μεγάλη πυρκαγιά που απειλεί τις υπέργηρες σεκόγιες

Περίπου τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Yosemite, οι πυροσβέστες στην Καλιφόρνια άρχισαν να περιορίζουν τη φωτιά, η οποία απείλησε μερικά από τα γηραιότερα γιγάντια δέντρα σεκόγια στον κόσμο, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Καμία από τις γιγάντιες σεκόγιες-ορόσημα του πάρκου, τα μεγαλύτερα είδη δέντρων στον κόσμο σε μάζα, δεν έχει αναφερθεί ότι καταστράφηκε από τη φωτιά, δήλωσαν αξιωματούχοι.

"Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιο περιορισμό", δήλωσε ο Ματ Αχερν, επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων της Καλιφόρνιας Διυπηρεσιακής Ομάδας Διαχείρισης Συμβάντων 13, σε μια ενημέρωση βίντεο.

Ωστόσο,  ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά την ενημέρωση του Αχερν ανέφερε ότι υπήρχε μηδενικός περιορισμός της φωτιάς, ωστόσο υπάλληλος της υπηρεσίας δημόσιας πληροφόρησης για την ομάδα διαχείρισης περιστατικών πυρκαγιάς είπε ότι εξετάζει την ασυνέπεια, αλλά πρόσθεσε γνώριζε πως υπήρχαν περιοχές όπου οι πυροσβέστες είχαν πετύχει να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Η φωτιά έκαψε 827 εκτάρια, είπε ο Άχερν.  Το άλσος Mariposa του πάρκου, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 500 γιγάντιες σεκόγιες, είναι κλειστό από την Παρασκευή. Η κοινότητα Wawona - η οποία βρίσκεται στο πάρκο και περιλαμβάνει το ξενοδοχείο Wawona και ένα κάμπινγκ - εκκενώθηκε. Το υπόλοιπο πάρκο παραμένει ανοιχτό. Οι πυροσβέστες έστησαν ψεκαστήρες σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τις γιγάντιες σεκόγιες, όπως αυτή που ονομάζεται The Grizzly Giant, η οποία είναι περίπου 3.000 ετών.

Οι φωτιές μέτριας έντασης γενικά δεν είναι ικανές να καταστρέψουν τις γιγαντιαίες σεκόγιες, που έχουν προσαρμοστεί σε αυτού του είδους τις καταστροφές και προστατεύονται από τον χοντρό φλοιό τους και από το γεγονός ότι τα πρώτα κλαδιά τους μπορεί να βρίσκονται σε ύψος τριάντα μέτρων, εκεί που δεν τα φτάνουν οι φλόγες. Αντιθέτως, οι σεκόγιες χρειάζονται τις φωτιές για να αναπαραχθούν: από τη ζέστη σκάνε τα κουκουνάρια τους και πέφτουν στο έδαφος σαν ποπ-κορν, απελευθερώνοντας εκατοντάδες σπόρους. Όμως οι γίγαντες αυτοί, που φυτρώνουν μόνο στην Καλιφόρνια, δεν μπορούν να αντισταθούν σε πυρκαγιές μεγαλύτερης έντασης, όπως αυτές που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ οι πυρκαγιές μαίνονταν στην περιοχή, οι διασώστες τύλιξαν με πυρίμαχες κουβέρτες τις γιγαντιαίες σεκόγιες, μεταξύ των οποίων και τον «Στρατηγό Σέρμαν», ένα από τα ψηλότερα δέντρα του κόσμου, με ύψος 83 μέτρων.

Με πληροφορίες από Reuters και από ΑΠΕ