ΗΠΑ: Ο Ρ. Μάλερ φέρεται να επεξεργάζεται την απαγγελία νέας κατηγορίας σε βάρος του Ρ. Στόουν

ΗΠΑ: Ο Ρ. Μάλερ φέρεται να επεξεργάζεται την απαγγελία νέας κατηγορίας σε βάρος του Ρ. Στόουν

Ένας δικηγόρος υπεράσπισης για τον Άντριου Μίλερ που μάχεται δικαστικά κατά μιας κλήσης προς κατάθεση από την ομάδα έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ, έμαθε χθες το απόγευμα ότι ο ειδικός ανακριτής επιζητεί ακόμη μία μαρτυρική κατάθεση ενώπιον σώματος ενόρκων, μεταδίδει το CNN.

Ο Πολ Κάμεναρ, δικηγόρος υπεράσπισης δήλωσε ότι τα όσα αφήνει να υπονοηθούν η ομάδα έρευνας του Μάλερ, είναι ίσως δηλωτικά της προετοιμασίας που γίνεται τόσο από τον ειδικό ανακριτή, όσο κι από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την απαγγελία νέας κατηγορίας σε βάρος του Ρότζερ Στόουν ή ενδεχόμενα της απαγγελίας νέων κατηγοριών σε βάρος άλλων.

Οι εξελίξεις διαμορφώνουν το κατάλληλο περιβάλλον για μία νέα τροπή στην υπόθεση της έρευνας για την Ρωσία, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης Μάθιου Γουίτακερ, που δήλωσε ότι η έρευνα του Μάλερ “πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.”

Ο πελάτης του Κάμεναρ είναι ο Μίλερ, πρώην υπάλληλος του Στόουν, στον οποίο ο Μάλερ απέστειλε κλήση προς κατάθεση στα μέσα του 2018, ώστε ο ίδιος να καταθέσει ενώπιον μιας ομάδας ενόρκων.

Σε μία δικαστική ακρόαση που έγινε για την κατάθεση του Μίλερ, ένας δικαστής ξεκαθάρισε ότι ο Μάλερ ζητούσε πληροφορίες, σχετικές με τις επικοινωνίες που είχε ο Στόουν με τα WikiLeaks, αλλά και Ρώσους χάκερς, για τον χρόνο δημοσιοποίησης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν υποκλαπεί από το Δημοκρατικό Κόμμα.

“Ο ειδικός ανακριτής μου γνωστοποίησε ότι οι ένορκοι ενδιαφέρονται ακόμη για τον Άντριου Μίλερ, ενώ θεωρούν ότι την υπόθεση αυτή ως ενεργή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάμεναρ στο CNN χθες το απόγευμα.

Σε βάρος του Μίλερ δεν έχει γίνει κάποια απαγγελία κατηγοριών.

Από την άλλη μεριά, απαγγελία κατηγοριών έγινε σε βάρος του Στόουν την περασμένη Πέμπτη για ψευδομαρτυρία στο Κογκρέσο, προσπάθεια αλλοίωσης κατάθεσης μαρτύρων, αλλά και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, τα δικαστικά έγγραφα δεν αναφέρονται στην διάπραξη εγκλημάτων σχετικά με τον ισχυρισμό των αρχών, για επικοινωνία μεταξύ Αμερικανών πολιτών, του Τζούλιαν Ασάνζ και Ρώσων.

Η επίσημη απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του Στόουν αναμένεται να γίνεται σήμερα το πρωί στην Ουάσινγκτον.

Σε μία ξεχωριστή υπόθεση κατά στελεχών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών υπονοείται ότι ο Στόουν ήταν σε επικοινωνία μαζί τους, σχετικά με το υλικό της ηλεκτρονικής υποκλοπής από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών το 2016. Στην υπόθεση αυτή, δεν υπάρχει αναφορά στο όνομα του Στόουν.

Πριν από μήνες, ο Μίλερ μίλησε στο FBI και παρέδωσε ψηφιακά αρχεία στον ειδικό ανακριτή Μάλερ. Τα ψηφιακά αυτά αρχεία ήταν σχετικά με τον Στόουν, τα WikiLeaks, τον Ασάνζ, την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και τα ψευδώνυμα που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι στο διαδίκτυο, μετά την υποκλοπή του υλικού από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Όταν ο Μίλερ έλαβε την κλήση για την κατάθεσή του, αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον της ομάδας των ενόρκων, ενώ ένας ομοσπονδιακός δικαστής τον καταδίκασε για περιφρόνηση δικαστηρίου. Η ποινή είναι φυλάκιση, ενώ ο Μίλερ δεν έχει ακόμη οδηγηθεί στις φυλακές και δεν έχει καταθέσει.

Από την άλλη μεριά, κινήθηκε νομικά κατά της κλήσης του προς κατάθεση, αμφισβητώντας τη νομιμότητα του διορισμού του Μάλερ.

Το αρμόδιο εφετείο στην Ουάσινγκτον προχώρησε σε ακρόαση με τα επιχειρήματα των δύο πλευρών στις αρχές Νοεμβρίου και δεν έχει εκδώσει μέχρι σήμερα την απόφασή του.

Ο Κάμεναρ υποστηρίζει ότι η αντίδραση του Μάλερ απέναντί του, δηλώνει ότι η ομάδα ενόρκων είναι ακόμη ενεργή κι εργάζεται.

“Μπορώ να υποθέσω γιατί χρειάζονται τον πελάτη μου,” είπε ο Κάμεναρ. Ο δικηγόρος προσέγγισε τον ειδικό ανακριτή την Παρασκευή, μετά την απαγγελία κατηγορικών σε βάρος του Στόουν κι αναφορικά με το αν ο Μίλερ είναι ακόμη αναγκαίος.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Καρ, εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του Μάλερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κάμεναρ.

Οι δικηγόροι του Στόουν δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσουν άμεσα τις εξελίξεις.

Ο κανονισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ότι στους ενόρκους είναι δυνατό να παρουσιαστούν αποδείξεις, μόνο μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός προσώπου, με την προϋπόθεση ότι η ομάδα των ενόρκων εξακολουθεί να επεξεργάζεται την απαγγελία νέων κατηγοριών. Αυτό ισχύει είτε για το ίδιο πρόσωπο, είτε για άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Όταν έχει γίνει απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός προσώπου όπως είναι ο Στόουν, οι αρμόδιοι εισαγγελείς πρέπει να έχουν τις αποδείξεις που απαιτούνται, ώστε να οδηγήσουν την υπόθεση στην δικαστική αίθουσα.

Έτσι, η κατάθεση του Μίλερ είναι ενδεχόμενο να είναι σχετική με υπόθεση που δεν είναι γνωστή.

Τους τελευταίους μήνες, ο Μάλερ έχει ζητήσει από διάφορες διευθύνσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να συνεργαστούν για τις διάφορες διαστάσεις της έρευνας του.

Στην περίπτωση που ο ειδικός ανακριτής ολοκληρώσει την έρευνα του, είναι πιθανό οι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχουν εμπλακεί -μέχρι σήμερα- να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να διερευνηθούν διαστάσεις της έρευνας που παραμένουν ανοιχτές.

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, και ειδικότερα αν υπήρξε διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αμέσως μετά την απόλυση από τον πρόεδρο Τραμπ, του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (Μάιος 2017).

Ο Κόμεϊ την περίοδο εκείνη ερευνούσε τις επικοινωνίες που είχε με Ρώσους αξιωματούχους - πριν από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τραμπ- ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Φλιν. Ο ίδιος στην συνέχεια, παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία απέναντι στο FBI και συνεργάστηκε με τις αρχές.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης, ενός ειδικού σώματος ενόρκων (grand Jury).

Για την απόλυση του Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ, ο Μάλερ διερευνά το ενδεχόμενο να υπήρξε παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο ή από πρώην ή εν ενεργεία συνεργάτες του.

Παράλληλα, η ομάδα έρευνας του Μάλερ προσπαθεί να εντοπίσει εάν διαπράχθηκε συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων επιχειρηματιών ή με την Μόσχα.

Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν κοινοβουλευτικά την Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου 2018, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προστατεύσουν την έρευνα του Μάλερ, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται και για την άσκηση αντικειμενικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, για όλες τις δραστηριότητες του προέδρου Τραμπ, μέχρι και τις επιχειρηματικές συναλλαγές του και σχέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ