ΗΠΑ: Κυρώσεις στον Ουκρανό ολιγάρχη Ίγκορ Κολομόισκι για πράξεις διαφθοράς

ΗΠΑ: Κυρώσεις στον Ουκρανό ολιγάρχη Ίγκορ Κολομόισκι για πράξεις διαφθοράς

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε στον Ουκρανό ολιγάρχη και πρώην αξιωματούχο Ιγκόρ Κολομόισκι την είσοδο στη χώρα, κατηγορώντας τον για εμπλοκή σε πράξεις διαφθοράς κατά τη διάρκεια τη θητείας του. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν κατηγόρησε, σε δήλωσή του, τον Κομολόισκι, πρώην κυβερνήτη της περιοχής Ντεπροπετρόφσκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, την περίοδο 2014-2015, ότι χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη.

Ενώ η απόφαση «βασίζεται σε πράξεις που διέπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του, θέλω επίσης να εκφράσω την ανησυχία μου για τις τρέχουσες και συνεχιζόμενες προσπάθειες του Κολομόισκι να υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους θεσμούς της Ουκρανίας, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για το μέλλον της», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε επίσης την είσοδο στις ΗΠΑ της συζύγου και των παιδιών του Κομολόισκι.

Ο Κομολόισκι θεωρείτο ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην επιχειρηματική κοινότητα της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι, πρώην κωμικός, είχε δική του εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό που έλεγχε ο Κομολόισκι.