ΗΠΑ: Βίζα σε χιλιάδες ανήλικες «νύφες» την τελευταία δεκαετία

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019, 21:57
-A +A
ΗΠΑ: Βίζα σε χιλιάδες ανήλικες «νύφες» την τελευταία δεκαετία

 

Χιλιάδες αιτήματα ανδρών που ζητούσαν να χορηγηθούν βίζες για να φέρουν στις ΗΠΑ ανήλικες "νύφες" ηλικίας ακόμη και 15 ετών, εγκρίθηκαν την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε μία περίπτωση, σύμφωνα με το Associated Press, ένας 49χρονος αιτήθηκε να δοθεί βίζα για να παντρευτεί μια 15χρονη.

Οι εγκρίσεις αυτές είναι νόμιμες στις ΗΠΑ: ο νόμος δεν προβλέπει ελάχιστο όριο ηλικίας για να παντρευτεί κανείς. Εξετάζοντας τα αιτήματα για να επιτρέψουν την είσοδο σε "αρραβωνιαστικιές" ή "συζύγους", οι υπηρεσίες εξετάζουν μόνο αν ο γάμος είναι νόμιμος στη χώρα προέλευσης των γυναικών και αν θα ήταν νόμιμος στην Πολιτεία όπου κατοικεί μόνιμα ο αιτών.

Τα στοιχεία αυτά όμως εγείρουν ερωτηματικά για το αν το μεταναστευτικό σύστημα μπορεί να διευκολύνει τους εξαναγκαστικούς γάμους και αν η αμερικανική νομοθεσία παραβλέπει το πρόβλημα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να περιοριστούν οι γάμοι παιδιών. Οι γάμοι μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στις ΗΠΑ και οι περισσότερες Πολιτείες τους επιτρέπουν, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε στην έκθεσή της η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, κατατέθηκαν περισσότερες από 5.000 αιτήσεις από ενήλικους για λογαριασμό ανηλίκων και σχεδόν 3.000 ανήλικοι επιδίωξαν να φέρουν στις ΗΠΑ μεγαλύτερους σε ηλικία "συζύγους".

Ορισμένα θύματα εξαναγκαστικών γάμων υποστηρίζουν ότι το δέλεαρ ενός αμερικανικού διαβατηρίου, σε συνδυασμό με τη χαλαρή νομοθεσία για τους γάμους, πυροδοτούν αυτές τις αιτήσεις.

"Το διαβατήριό μου μού κατέστρεψε τη ζωή", είπε στο πρακτορείο η Νάιλα Αμίν, μια γυναίκα που μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη αλλά έχει και την πακιστανική υπηκοότητα. Η οικογένειά της την πάντρεψε όταν ήταν 13 ετών στο Πακιστάν και κατόπιν αιτήθηκαν να φέρουν στις ΗΠΑ τον 26χρονο "σύζυγό" της.

"Οι άνθρωποι πεθαίνουν για να έρθουν στην Αμερική. Εγώ ήμουν απλώς το διαβατήριό του. Όλοι τον ήθελαν εδώ και αυτός ήταν ο τρόπος για να το πετύχουν", είπε. Η Αμίν, που σήμερα είναι 29 ετών, εξήγησε ότι αρραβωνιάστηκε με τον πρώτο εξάδελφό της, τον Τάρεκ, όταν εκείνη ήταν 8 ετών και εκείνος 21. Το αίτημα για χορήγηση βίζα στον "σύζυγο" απορρίφθηκε όταν το κορίτσι το έσκασε και αναγκάστηκε να ζήσει μέχρι την ενηλικίωσή της σε ανάδοχες οικογένειες.

"Ήμουν παιδί. Αυτό που θέλω να ξέρω είναι: γιατί κανείς δεν υποψιάστηκε το παραμικρό; αυτοί που εξέτασαν εκείνη την αίτηση, δεν την είδαν; δεν σκέφτονται;" διερωτήθηκε η Αμίν.

Από το 2007 μέχρι το 2017 υποβλήθηκαν περίπου 3,5 εκατομμύρια αιτήσεις για χορήγηση "πράσινης κάρτας" ή μεταναστευτικής βίζας στις ΗΠΑ. Στην περίοδο αυτή εγκρίθηκαν 5.556 αιτήσεις που αφορούσαν την είσοδο στις ΗΠΑ ανήλικων συζύγων ή αρραβωνιαστικών. Επίσης, εγκρίθηκαν οι αιτήσεις 2.926 ανηλίκων που ζητούσαν να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα των μεγαλύτερων σε ηλικία συζύγων τους. Υποβλήθηκαν επίσης 204 αιτήσεις από ανηλίκους που αφορούσαν άλλους ανηλίκους.

Τέτοιες αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν οι Αμερικανοί πολίτες ή οι μόνιμοι κάτοικοι.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 12/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα