ΗΠΑ: Ανησυχίες για κυβερνοεπίθεση λόγω της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία

ΗΠΑ: Ανησυχίες για κυβερνοεπίθεση λόγω της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία

Ξεκάθαρη τοποθέτηση ζητούν από την Ουάσιγκτον στελέχη αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, για το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης από την πλευρά της Μόσχας, εναντίον στόχων στρατηγικής σημασίας, όπως το αμερικανικό δίκτυο διανομής ενέργειας. Σύμφωνα με το POLITICO ο κίνδυνος που ενέχεται έγινε ορατός  μετά από μπαράζ ηλεκτρονικών επιθέσεων που οδήγησαν στην κατάρρευση και στην αχρήστευση περισσότερων από δέκα κυβερνητικών ηλεκτρονικών σελίδων την περασμένη Παρασκευή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλείται να ξεκαθαρίσει επειγόντως το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία ξεπεράσει τα όρια, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δυο χωρών κλιμακώνεται λόγω και της ανάπτυξης των 100.000 ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι είναι ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να υποκινεί τη δημιουργία του προσχήματος, που θα της επιτρέψει να εισβάλλει. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απειλήσει για την αντίδρασή της με την επιβολή κυρώσεων που θα παραλύσουν τη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία για αντίποινα με κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

Γενικότερα στις ΗΠΑ γίνεται λόγος, εδώ και χρόνια, για ουσιαστική ανάγκη ενίσχυσης της αποτροπής κατά ενδεχόμενης ρωσικής επιθετικότητας στον κυβερνοχώρο, από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες.