ΗΠΑ-Αφγανιστάν: Εξετάζει τερματισμό διπλωματικών και στρατιωτικών αποστολών

ΗΠΑ-Αφγανιστάν: Εξετάζει τερματισμό διπλωματικών και στρατιωτικών αποστολών

Η γενική επιθεωρήτρια του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ θα εξετάσει τον τερματισμό των διπλωματικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας εκκένωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η ασκούσα καθήκοντα γενικού επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νταϊάνα Σο θα εξετάσει επίσης το Ειδικό Πρόγραμμα Βίζας Μεταναστών, τη διαδικασία που ακολουθείται για την εισδοχή Αφγανών με το καθεστώς του πρόσφυγα και την μετεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ.

Για σήμερα προβλέπεται ενημέρωση από την κ. Σο, σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου.

Στα σχέδια που υπήρχαν για αποτίμηση του τερματισμού των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν είχε αναφερθεί αρχικά το Politico.

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση κατέρρευσε στα μέσα Αυγούστου, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα της χώρας Καμπούλ.

Οι Ρεπουμπλικανοί επέκριναν σφόδρα την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη θεαματική κατάρρευση της πολεμικής προσπάθειας δύο δεκαετιών στο Αφγανιστάν, αν και τα ποσοστά δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό πλήγμα που είχαν δεχθεί μετά τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Δεκατρείς Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν επίσης σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 26 Αυγούστου καθώς προσπαθούσαν να διασφαλίσουν τις προσπάθειες απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν, οι οποίες εν τέλει βασίστηκαν στη στήριξη των Ταλιμπάν, των επί μακρόν εχθρών των ΗΠΑ.