Ινδία: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο του μεγαλύτερου παραγωγού εμβολίων - Πέντε νεκροί

Ινδία: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο του μεγαλύτερου παραγωγού εμβολίων - Πέντε νεκροί

Πυρκαγιά ξέσπασε στο Serum Institute της Ινδίας, τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων παγκοσμίως, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός, με τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγω για πέντε νεκρούς και να διευκρινίζουν ότι δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή των εμβολίων κατά της covid-19. 

Σύμφωνα με τους Τimes Οf Ιndia, πέντε σοροί ανασύρθηκαν από το Serum Institute  όταν η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο CEO του Ινστιτούτου, Αντάρ Πουναουάλα ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitte rαπηύθυνε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από ένα τεράστιο σύννεφο γκρίζου καπνού που υψωνόταν πάνω από το Serum Institute στην Πούνε, όπου αυτή την περίοδο παρασκευάζονται εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19 της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δίκτυα, η πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα υπό κατασκευή χώρο μακριά από το σημείο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων.

«Η εγκατάσταση παραγωγής εμβολίων δεν έχει επηρεαστεί και δεν θα επηρεαστεί η παραγωγή», δήλωσε πηγή από το Serum Institute, διευκρινίζοντας ότι “η πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα νέο υπό κατασκευή εργοστάσιο”.

«Έχουν σταλεί στο σημείο έξι ή επτά πυροσβεστικά οχήματα. Δεν διαθέτουμε άλλες πληροφορίες προς το παρόν σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς ή για το αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι», διευκρίνισε ο διοικητής του τοπικού πυροσβεστικού τμήματος.

Η Ινδία είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα περιοχή από την covid-19, μετά τις ΗΠΑ, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, αν και το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα είναι ένα από τα μικρότερα παγκοσμίως.

Στις αρχές Ιανουαρίου οι ινδικές αρχές ενέκριναν δύο εμβόλια κατά της covid-19 για έκτακτη χρήση: αυτό της AstraZeneca το οποίο παράγεται στο Serum Institute και το Cavaxin το οποίο έχει αναπτύξει η τοπική εταιρεία Bharat Biotech.

Το Σάββατο ξεκίνησε στην Ινδία μία από τις πλέον φιλόδοξες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της covid-19 παγκοσμίως, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί 300 εκατομμύρια άνθρωποι ως τον Ιούλιο.