IAEA: Αποδοκιμάζει τη Ρωσία για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας

IAEA: Αποδοκιμάζει τη Ρωσία για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας

Το σχέδιο απόφασης που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συντάχθηκε από την Πολωνία και τον Καναδά εν όψει του Συμβουλίου των Κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ζητά από την Ρωσία να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Το σχέδιο της απόφασης αναφέρει ότι η Διάσκεψη των Κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας «αποδοκιμάζει την συνέχιση των βίαιων ενεργειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης παρουσίας των ρωσικών δυνάμεων και του προσωπικού της Rosatom στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια» και καλεί την Ρωσία να σταματήσει άμεσα όλες τις ενέργειες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.

Το σχέδιο απόφασης που κυκλοφορεί μεταξύ των 25 χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο των Κυβερνητών αποτελεί συνέχεια της απόφασης που εγκρίθηκε τον Μάρτιο κατά την διάρκεια επείγουσας σύγκλησης του Συμβουλίου τον Μάρτιο. Τότε, μόνο η Ρωσία και η Κίνα την καταψήφισαν.

Τον Μάρτιο, ο σκοπός ήταν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να τονισθεί ότι η Ρωσία είναι διπλωματικά απομονωμένη και να ασκηθεί πίεση για τον τερματισμό της κατοχής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Το παρόν σχέδιο απόφασης, το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο των Κυβερνητών στην έδρα του Οργανισμού στην Βιέννη την επόμενη εβδομάδα, επαναλαμβάνει τις διατυπώσεις της απόφασης του Μαρτίου, η οποία αποδοκίμαζε την ρωσική κατοχή της Ουκρανίας, και αναμένεται να εγκριθεί χωρίς προβλήματα.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται η πρόσφατη έκκληση του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι για την δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφαλείας και προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.