Η Total θα προχωρήσει σε 5 γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Total θα προχωρήσει σε 5 γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη γαλλική εταιρεία Total να προγραμματίζει για το 2019 και 2020 έρευνες σε 4 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και να προχωρήσει με πέντε γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο», τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις από πλευράς της γαλλικής εταιρείας για έναρξη ερευνών στα οικόπεδα 2, 3 και 9, ενώ κινήσεις αναμένονται και στο οικόπεδο 7. Τα μηνύματα αυτά θεωρούνται σημαντικά για την Κυπριακή Δημοκρατία, μιας και συνιστούν ένα είδος απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της Total, Ελίας Κασσίς, και οι δυο τους συζήτησαν τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους, όσο και με νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Κύπρου, στο Παρίσι, τα ενεργειακά και οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ ήταν στο επίκεντρο, με τους Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Νίκο Χριστοδουλίδη να συζητούν τρόπους «συλλογικής αντίδρασης» στο πλαίσιο της ΕΕ.