Η Ρέγκε στον κατάλογο Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, 14:26
-A +A
Η Ρέγκε στον κατάλογο Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco

Η τζαμαϊκανή μουσική Ρέγκε βρίσκεται από σήμερα στον κατάλογο Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από απόφαση της Unesco που συνεδρίασε στο Πορτ Λούις του Μαυρικίου.

Στο σκεπτικό της απόφασης η Unesco επισημαίνει «την συμβολή της Ρέγκε στην αφύπνιση των συνειδήσεων παγκοσμίως για θέματα αδικίας, αντίστασης, αγάπης και ανθρωπισμού, καθώς και την εγκεφαλική, κοινωνικο-πολιτική, αισθαντική και πνευματική διάστασή της».

Η ρέγκε έρχεται έτσι να συναντήσει περί τις 400 πολιτιστικές παραδόσεις (τραγούδια, χορούς, γαστρονομικές σπεσιαλιτέ ή γιορτές) που ξεκινούν από την ναπολιτάνικη πίτσα και φθάνουν στο zaouli, την παραδοσιακή μουσική και χορό της φυλής Guro της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Η ρέγκε, την υποψηφιότητα της οποίας κατέθεσε στην Unesco η Τζαμάικα, εμφανίσθηκε στην δεκαετία του '60. Πρόκειται για ένα στιλ μουσικής που προέρχεται από τη διασταύρωση του ska και του rocksteady, έχοντας ενσωματώσει επιρροές του αμερικανικού jazz & blues.

Η μουσική έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου την εισήγαγε το πλήθος των τζαμαϊκανών μεταναστών που συνέρευσαν στην χώρα μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμφανίσθηκε ως η μουσική των καταπιεσμένων, που θίγει κοινωνικά και πολιτικά θέματα, την φυλακή, τις ανισότητες.

Η ρέγκε είναι αναπόσπαστη από τον ρασταφαρισμό, το πνευματικό κίνημα που θεοποιεί τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ και εξυψώνει την χρήση της ganja (της μαριχουάνα).

Το 1968, το κομμάτι "Do the Reggay" των Toots and the Maytals ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε την ονομασία reggae. Και έπειτα ήρθαν τα μεγάλα κλασικά κομμάτια του Bob Marley και των Wailers, όπως το "No Woman, No Cry" και το "Stir It Up", που την έκαναν γνωστή σε όλον τον κόσμο.

«Η ρέγκε είναι αποκλειστικά τζαμαϊκανή», σχολίασε η Ολίβια Γκραντζ, η υπουργός Πολιτισμού της Τζαμάικα πριν από την ψηφοφορία. «Είναι μία μουσική που δημιουργήσαμε και διείσδυσε παντού στον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα