Η Πολωνία υποχωρεί στη διαμάχη της με την ΕΕ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, 12:15
-A +A
Η Πολωνία υποχωρεί στη διαμάχη της με την ΕΕ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Το κυβερνών Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας κατέθεσε τροπολογία με την οποία υποχωρεί στην επίμαχη μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης του με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την τήρηση των δημοκρατικών αξιών.

Τον Οκτώβριο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέφερε σε απόφαση που δεν επιδέχεται έφεσης ότι η Πολωνία πρέπει να σταματήσει την μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αιτιολόγηση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του πολωνικού κοινοβουλίου.

«Η τροπολογία συνιστά εκτέλεση της οδηγίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι δικαστές που αναγκάσθηκαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίσθηκαν τον Ιούλιο ανάγκασαν ορισμένους ανώτατους δικαστικούς σε πρόσωρη συνταξιοδότηση. Το κυβερνών κόμμα είχε ισχυρισθεί ότι οι αλλαγές ήσαν αναγκαίες για να γίνει αποτελεσματικότερη η λειτουργία των δικαστηρίων, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο νόμος μείωσε το όριο συνταξιοδότησης των δικαστικών από τα 70 στα 65 χρόνια. Από την εφαρμογή του, περισσότεροι από 20 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, περί το ένα τρίτο των μελών του, αναγκάσθηκαν να συνταξιοδοτηθούν.

Η τροπολογία που κατατέθηκε ορίζει συγκεκριμένα ότι οι δικαστές που αναγκάσθηκαν να συνταξιοδοτηθούν μπορούν να εξακολουθήσουν να εργάζονται, ενώ η συνταξιοδότηση παραμένει ενεργή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 22/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα