Η μαύρη λίστα των θανάτων στη ρωσική βιομηχανία ενέργειας - Δύο στη Lukoil

Η μαύρη λίστα των θανάτων στη ρωσική βιομηχανία ενέργειας - Δύο στη Lukoil

Ο θάνατος του Ραβίλ Μαγκάνοφ, προέδρου του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil, σε νοσοκομείο της Μόσχας την Πέμπτη, είναι ο όγδοος ξαφνικός θάνατος φέτος στελέχους της ρωσικής βιομηχανίας ενέργειας. Ενώ τα ρωσικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αυτοκτονία, ο πετρελαϊκός κολοσσός έκανε λόγο για θάνατο από σοβαρή ασθένεια. 

Οι συνθήκες γύρω από τον ξαφνικό θάνατο του Μαγκάνοφ έχουν ελκύσει τη διεθνή προσοχή, εν μέρει, επειδή έχουν προηγηθεί οι προηγούμενοι θάνατοι που σημειώθηκαν υπό επίσης αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Λεονίντ Σουλμάν, κορυφαίο στέλεχος του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο ενός εξοχικού σπιτιού στο χωριό Λενίνσκι. Ο ρωσικός όμιλος μέσων ενημέρωσης RBC ανέφερε τον θάνατό του, αλλά δεν ανέφερε την αιτία.

Στις 25 Φεβρουαρίου, ένα άλλο στέλεχος της Gazprom, ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ, βρέθηκε νεκρός στο ίδιο χωριό, αυτή τη φορά σε ένα γκαράζ. Σύμφωνα με το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Novaya Gazeta, οι ερευνητές βρήκαν ένα σημείωμα κοντά στο σώμα του.

Στις 28 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Tιουλάκοφ, ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος πετρελαίου και φυσικού αερίου που ζούσε στην Αγγλία, ο Μιχαήλ Γουότφορντ , βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ της εξοχικής του περιουσίας. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές φέρεται να είπαν ότι ο θάνατος του Γουότφορντ ήταν «ανεξήγητος», αλλά δεν φαινόταν ύποπτος.

Στις 18 Απριλίου, ένας πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, ο Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Μόσχα, μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του, που επίσης πέθαναν. Οι αρχές αντιμετώπισαν την υπόθεση ως δολοφονία-αυτοκτονία, ανέφερε τότε το Radio Free Europe, θεωρία που ο επιζών γιος του Αβάγιεφ έχει απορρίψει δημόσια. Η Gazprombank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας και έχει στενούς δεσμούς με τον ενεργειακό τομέα.

Στις 19 Απριλίου, ο Σεργκέι Προτοσένια, πρώην αντιπρόεδρος της Novatek, του μεγαλύτερου παραγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, βρέθηκε νεκρός σε ένα εξοχικό στην Ισπανία, επίσης μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του. Η  αστυνομία που ερευνούσε τη σκηνή είπε ότι πίστευε ότι επρόκειτο για φόνο-αυτοκτονία,

Τον Μάιο, το σώμα του δισεκατομμυριούχου και πρώην στελέχους της Lukoil, Αλεξάντερ Σουμπότιν, ανακαλύφθηκε στο υπόγειο μιας εξοχικής κατοικίας στην περιοχή της Μόσχας. Το δωμάτιο όπου πέθανε ο Σουμποτίν φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για «τελετουργίες βουντού Τζαμάικα», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό μέσο TASS, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Τον Ιούλιο, ο Γιούρι Βορόνοφ, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής μιας ναυτιλιακής εργολαβικής εταιρείας που εξυπηρετεί τα έργα της Gazprom στην Αρκτική, βρέθηκε νεκρός από προφανή πυροβολισμό σε μια πισίνα στο σπίτι του στο Λένινσκι, την ίδια ελίτ περιφραγμένη κοινότητα της Αγίας Πετρούπολης όπου πέθαναν οι Σούλμαν και Τιουλάκοφ νωρίτερα μέσα στο έτος.