Η λίστα με τις 14 χώρες που ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ - Εκτός ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Η λίστα με τις 14 χώρες που ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ - Εκτός ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Στην ανακοίνωση της λίστας των 14 κρατών, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ από τον σχετικό κατάλογο απουσιάζουν, όπως αναμενόταν, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο συγκεκριμένα, στην λίστα των 14 κρατών, με τα οποία ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ, συμπεριλαμβάνονται οι: Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νότια Κορέα, Αλγερία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Σερβία, Τυνησία, Ουρουγουάη, Ταϊλάνδη και Ρουάντα, ενώ η σχετική λίστα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της ημέρας.

Παράλληλα, ελεύθερη θα είναι και η κίνηση εντός της ΕΕ για τους πολίτες τεσσάρων κρατιδίων της Γηραιάς Ηπείρου (Βατικανό, Σαν Μαρίνο, Μονακό και Ανδόρα).

Αναφορικά με την Κίνα, η ασιατική χώρα αναμένεται να συμπεριληφθεί στην λίστα όταν η κινεζική κυβέρνηση συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε και οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στην κινεζική επικράτεια.

Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη της ΕΕ δώσουν την έγκρισή τους, τα ταξίδια αναψυχής ή τα επαγγελματικά ταξίδια από τις προαναφερθείσες χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι, μετά από διάστημα 3 και πλέον μηνών, από την Τετάρτη 1 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική λίστα θα πρέπει να λάβει την έγκριση 15 εκ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες κοντά στις διαπραγματεύσεις, η Ένωση αναμένεται να εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη και να εγκρίνει την λίστα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, τα 26 κράτη που συμμετέχουν στην συνθήκη Σένγκεν θα επιτρέπουν κανονικά τη διέλευση στα σύνορα χωρίς διαβατήρια για πολίτες της ΕΕ, ενώ υπενθυμίζεται ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η χώρα παραμένει τυπικά μέλος της ΕΕ μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος στο τέλος του έτους. 

Τέλος, σημειώνεται πως η λίστα θα υπόκειται σε αναθεώρηση ανά 15 ημέρες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 14 χώρες της σχετικής λίστας.

Sebastian Kahnert/dpa via AP