Η «μυστική» συμφωνία Τραμπ με το Μεξικό για το μεταναστευτικό

Η «μυστική» συμφωνία Τραμπ με το Μεξικό για το μεταναστευτικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος, έδειξε χθες το βράδυ, στους δημοσιογράφους, το έγγραφο που επιβεβαιώνει την συμφωνία με την οποία το Μεξικό θα λάβει μέτρα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων προκειμένου να αποφύγει την επιβολή δασμών.

Μάλιστα τόνισε ότι το σχέδιο είναι «μυστικό» και ήταν έτοιμος να αποκαλύψει κάποιες λεπτομέρειές του, μολονότι στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν ήδη αναφερθεί δημόσια στο τι προβλέπει.

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαρσέλο Έμπραντ, έχει αποκάλυψε ότι η χώρα του δεσμεύθηκε να ελέγξει τις ροές των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική τοποθετώντας 6.000 στρατιώτες στη φύλαξη των συνόρων με τη Γουατεμάλα. 

Το έγγραφο του μυστικού σχεδίου, που κρατούσε ο Τραμπ μπροστά στους δημοσιογράφους και αποτυπώθηκε στον φωτογραφικό φακό του Reuters κάνει λόγο για περιφερειακή προσέγγιση, με την οποία θα μοιράζεται καλύτερα το βάρος της υποδοχής και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και αναφέρει επίσης την προθεσμία των 45 ημερών.

Το καθεστώς «της ασφαλούς τρίτης χώρας μπορεί να εφαρμοστεί αν αποτύχουμε, αποδεχόμαστε αυτό που λένε», είπε ο Εμπράρδ, εξηγώντας πως σε αυτή την περίπτωση θα κατατεθεί στο μεξικανικό κοινοβούλιο μια τροπολογία του νόμου για τη μετανάστευση. Πάντως ο Εμπράρδ είπε επίσης ότι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής θα κληθούν επίσης να μοιραστούν το βάρος, κάτι στο οποίο φέρονται να συμφώνησαν και οι ΗΠΑ.

Το ζήτημα του ασύλου είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον Τραμπ, διότι κατά την τρέχουσα έξαρση της παράτυπης μετανάστευσης, μεγάλο μέρος των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα είναι οικογένειες και ανήλικοι που λένε ότι εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τη βία και την καταστολή.

Καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν μαζί τους παιδιά και άρα δεν μπορούν να τίθενται υπό κράτηση για μεγάλο διάστημα, η πρακτική που ακολουθείται είναι να αφήνονται ελεύθεροι στις ΗΠΑ, ωσότου εξεταστούν οι αιτήσεις τους από ειδικούς δικαστές αρμόδιους για υποθέσεις μετανάστευσης.

Ο Τραμπ αποκαλεί την πρακτική «πιάνουμε κι αφήνουμε», χρησιμοποιώντας έναν όρο που προέρχεται από το ερασιτεχνικό ψάρεμα, μεταφέρθηκε στο συγκείμενο της μετανάστευσης από μια μερίδα των Ρεπουμπλικάνων και την αμερικανική «εναλλακτική» δεξιά επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους και χαρακτηρίζεται υποτιμητικός και ρατσιστικός από πολλούς στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ