Η Ε.Ε έτοιμη να δώσει ρεύμα στις χώρες της Βαλτικής σε περίπτωση ρωσικής διακοπής
Reuters

Η Ε.Ε έτοιμη να δώσει ρεύμα στις χώρες της Βαλτικής σε περίπτωση ρωσικής διακοπής

Οι Ευρωπαίοι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν αμέσως ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να διασυνδέσουν τα κράτη της Βαλτικής, τα οποία βασίζονται στο ρωσικό δίκτυο, στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που η Μόσχα τις αποκόψει, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η ανησυχία για την εξάρτηση από τη Ρωσία για οποιαδήποτε μορφή ενέργειας έχει αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη λόγω των μειώσεων στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Τα κράτη της Βαλτικής είναι νευρικά επειδή η Λιθουανία συγκρούστηκε με τη Ρωσία για τον αποκλεισμό των εμπορευμάτων στον θύλακα του Καλίνινγκραντ της Μόσχας. 

Τριάντα χρόνια μετά τη διάσπαση από την πρώην Σοβιετική Ένωση και 17 χρόνια από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βαλτικές χώρες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας εξαρτώνται από τη Ρωσία για να εξασφαλίσουν σταθερή παροχή ρεύματος.

Τα κράτη της Βαλτικής έχουν ένα σχέδιο εδώ και καιρό να γίνουν μέρος του ευρωπαϊκού αποκεντρωμένου δικτύου δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστού ως ENTSO-E, έως το 2025. Οι πηγές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα εάν χρειαστεί, στο πλαίσιο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκαν από το ENTSO-E για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα συστήματα της Ρωσίας και της Ηπειρωτικής Ευρώπης λειτουργούν και τα δύο σε συχνότητα 50 Hertz, αλλά ενώ το ρωσικό σύστημα λειτουργεί κεντρικά από τη Μόσχα, τα ηπειρωτικά ευρωπαϊκά δίκτυα είναι αποκεντρωμένα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματός του.

Ωστόσο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όσοι βρίσκονται στο ευρωπαϊκό σύστημα μπορούν να παράσχουν βοήθεια. Ήδη τον Μάρτιο, η ΕΕ και η Ουκρανία συνέδεσαν τα δίκτυά τους - 2-1/5 χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο - επιτρέποντας στην Ουκρανία να λάβει ενέργεια έκτακτης ανάγκης από την Ευρώπη σε περίπτωση που στρατιωτικές επιθέσεις προκαλούσαν διακοπές λειτουργίας.

Στην ιδανική περίπτωση, τα κράτη της Βαλτικής θα αποσυνδεθούν από το ρωσικό δίκτυο μόνο το 2025, μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων που υποστηρίζονται από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ (1,68 δισεκατομμύρια δολάρια) κοινοτικής χρηματοδότησης για την αναβάθμιση της υποδομής τους. Οι πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι τα κράτη της Βαλτικής θα είναι ήδη σε θέση να αντεπεξέλθουν εάν χρειαστεί. Τα δίκτυα θα λειτουργούσαν με σταθερό τρόπο, αλλά η έλλειψη αναβάθμισης της υποδομής θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές ενέργειας, εξήγησε στο Reuters μία από τις πηγές που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας.