Η δημοσκοπική άνοδος της Λεπέν νέο πρόβλημα για την Ευρώπη

Η δημοσκοπική άνοδος της Λεπέν νέο πρόβλημα για την Ευρώπη

Του Γιάννη Μαντζίκου 

Παρά το γεγονός ότι τα γαλλικά μέσα ασχολήθηκαν σχεδόν στο σύνολο τους χθες με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία (ή μη) της Νέας Καληδονίας από την Γαλλία, η είδηση «βόμβα» ήρθε από την δημοσκόπηση τηςIfop, η οποία φέρνει για πρώτη φορά τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (NR) της Μαρίν Λεπέν, μπροστά από το κόμμα του Γάλλου προέδρου, «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM).

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση καλούσε τους ερωτηθέντες να απαντήσουν ποιο κόμμα θα επέλεγαν εάν γίνονταν αύριο οι ευρωεκλογές σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα χιλίων ανθρώπων. το 21% δήλωσε ότι θα προτιμούσε το κόμμα της Λεπέν, ενώ την ίδια στιγμή, το κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε τις προτιμήσεις του 19%.

Αν στο 21% της Λεπέν προστεθούν το 7% που συγκεντρώνει το κόμμα του ευρωσκεπτικιστή Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και το 1% που λαμβάνει καθένα από τα δύο μικρά κόμματα που υποστηρίζουν το Frexit, προκύπτει ότι οι Γάλλοι σε ποσοστό 30% έχουν στραφεί στην Ακροδεξιά, που φαίνεται πως μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες ανέβηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Με φόντο τα παραπάνω, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες τόσο στην Γαλλία όσο και στην Ευρώπη. Δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάιο, έδειχνε τον Μακρόν μπροστά από την Λεπεν με περίπου δέκα μονάδες (27% έναντι 17%).

Στο διάστημα αυτό, η προεδρία Μακρόν δέχτηκε δυο ισχυρά επικοινωνιακά πλήγματα με πρώτο αυτό του σωματοφύλακα του, ο οποίος φαινόταν να έχει επιτεθεί βίαια εναντίον διαδηλωτή, κατά τη διάρκεια της πορείας της Πρωτομαγιάς. Σημειώνεται ότι τότε, ο χειρισμός του ζητήματος από την προεδρία καταδικάστηκε ομόφωνα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατήγγειλαν ότι όχι μόνο η τιμωρία ήταν εξαιρετικά επιεικής, αλλά επίσης ότι το περιστατικό θα έπρεπε να είχε παραπεμφθεί αμέσως στις δικαστικές αρχές.

Το δεύτερο πλήγμα αφορούσε την αιφνίδια παραίτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση πριν λίγο καιρό, κατηγορώντας τον Μακρόν για έλλειψη «ικανής προόδου».

Τα νέα δεδομένα, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης του YouGov που εμφανίζουν τη δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου στα χαμηλότερα από το 2017 επίπεδα, προϊδεάζουν για μια σκληρή κόντρα ανάμεσα στο Κέντρο και την Ακροδεξιά, καθώς στον ορίζοντα πλησιάζουν οι ευρωεκλογές όπου η Λεπέν ελπίζει να παίξει σημαντικό ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό, η Λεπέν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία δήλωνε «Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία, ενώ τον Μάιο θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε μια Ένωση με νέες αξίες κατά της παγκοσμιοποίησης». Η Λεπέν ποντάρει στο υπό δημιουργία μέτωπο των όμορων δυνάμεων, στο οποίο θα συμμετέχουν, εκτός από τον Σαλβίνι, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος Στράχε, οι Γερμανοί της AfD, ο Ολλανδός Βίλντερς.

Μοναδικό ενθαρρυντικό σημάδι αποτελεί η επικείμενη συμμαχία του Μακρόν με τους φιλελεύθερους του ALDE και τον Γκι Φερχόφστατ καθώς από τις τάξεις των Φιλελευθέρων προέρχονται οι 8 από τους 28 επικεφαλής κυβερνήσεων της ΕΕ, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις.

Πριν λίγο καιρό άλλωστε, ο Μακρόν συναντήθηκε και συζήτησε την ευρωπαϊκή στρατηγική με τους (φιλελεύθερους) πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, Μαρκ Ρούτε, Σαρλ Μισέλ και Ξαβιέ Μπετέλ, ελπίζοντας να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα στην ακροδεξιά επέλαση...