Η βρετανική οικονομία αποφεύγει την ύφεση παρά την «πίεση» του Brexit

Η βρετανική οικονομία αποφεύγει την ύφεση παρά την «πίεση» του Brexit

Παρά την απροσδόκητη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας τον Αύγουστο, κυρίως εξαιτίας της κορύφωσης των φόβων για ένα «άτακτο» Brexit, χωρίς επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε., εντούτοις φαίνεται πως προς το παρόν η ύφεση θα αποφευχθεί.

Η Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σήμερα πως το ΑΕΠ κατέγραψε πτώση κατά 0,1%, μετά από μια αύξηση της τάξης του 0,4% μέσα στον Ιούλιο, ενώ η παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 0,3% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με διακεκριμένους οικονομολόγους, που μίλησαν στο Bloomberg, μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς επίτευξη συμφωνίας (no-deal Brexit), θα μπορούσε να βυθίσει την βρετανική οικονομία σε ύφεση, ωστόσο προς το παρόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται πως θα αποφευχθεί. Παράλληλα, δεν προβλέπεται ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης, εκτός και εάν τα στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο εμφανίσουν μια πτώση στην παραγωγή μεγαλύτερη του 1,5%, με αντίστοιχο ποσοστό να έχει καταγραφεί για τελευταία φορά το 2012. 

Ο κατασκευαστικός κλάδος μάλιστα είχε ανοδικές τάσεις μέσα στον Σεπτέμβριο, ωστόσο η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε κάμψη, εν μέσω κορύφωσης των φόβων για ένα «σκληρό brexit» χωρίς συμφωνία, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. παραμένουν σε τέλμα, μόλις τρεις μήνες πριν την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης του Η.Β. στις 31 Οκτωβρίου.