ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2015η
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Η Αυστραλία ακύρωσε δυο συμφωνίες που είχε υπογράψει με τη Κίνα

Η Αυστραλία ακύρωσε δυο συμφωνίες που είχε υπογράψει με τη Κίνα
Shutterstock

Η Αυστραλία ακύρωσε δύο συμφωνίες που είχε συνάψει η πολιτεία της Βικτώρια με την Κίνα για συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν, ενώ οι σχέσεις των δυο χωρών παραμένουν εδώ και μεγάλο διάστημα τεταμένες.

«Θεωρώ ότι αυτές οι συμφωνίες δεν συνάδουν με την εξωτερική πολιτική της χώρας και αντιβαίνουν το πλαίσιο του νόμου περί των εξωτερικών σχέσεων της Αυστραλίας», επισήμανε η υπουργός.

Σύμφωνα με μια νέα διαδικασία που έχει τεθεί σε ισχύ, η Αυστραλιανή ΥΠΕΞ έχει τη δικαιοδοσία να επανεξετάσει διμερείς συμφωνίες που έχουν συνάψει πολιτείες και πανεπιστήμια της Αυστραλίας με ξένα κράτη.

Η πρωτοβουλία Belt and Road Initiative (BRI) είναι ένα σχέδιο υποδομών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε το 2013 από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και περιλαμβάνει αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες που εκτείνονται από την Ανατολική Ασία έως την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι σχέσεις Αυστραλίας και Κίνας έχουν διαταραχθεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Η Καμπέρα εδώ και καιρό είχε πρωτοστατήσει για τη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας ειδικών, παρόμοια με εκείνη των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, για τον εντοπισμό της πηγής της πανδημίας, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου το οποίο ήδη έχει απαντήσει μέσω απαγόρευσης εισαγωγών προϊόντων από την Καμπέρα. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση από τότε που αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G στην Αυστραλία ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei, με την υποψία της πιθανότητας κατασκοπειας.