Η αγορά του ρωσικού εμβολίου προκαλεί κυβερνητική κρίση στη Σλοβακία

Η αγορά του ρωσικού εμβολίου προκαλεί κυβερνητική κρίση στη Σλοβακία

Η απόφαση της Σλοβακίας να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊου Sputnik V έχει προκαλέσει πολιτική κρίση που απειλεί να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η κρίση ξέσπασε όταν ο πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς ανακοίνωσε ότι η Σλοβακία θα προμηθευτεί 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τη Ρωσία, παρακάμπτοντας τη έγκριση που απαιτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ως εκ τούτου, δυο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός έκανε τη συμφωνία χωρίς να ενημερώσει τους αρχηγούς τους, αγνοώντας παράλληλα τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος του κυβερνητικού εταίρου SaS Ρίτσαρντ Σούλικ σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων CTK. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Προφανώς δεν διαχειριζόμαστε τη μάχη με την πανδημία. Ο πρωθυπουργός έχει στρέψει σχεδόν όλους εναντίον του: τα μέσα ενημέρωσης, τον πρόεδρο, τους εταίρους του και φυσικά τον λαό. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας σε αυτό».

Η κυβέρνηση του Μάτοβιτς βρίσκεται εδώ και καιρό υπό πίεση, καθώς μάχεται να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, η οποία έχει καταποντίσει τη δημοτικότητά της μόλις ένα χρόνο αφότου κυριάρχησε στις εκλογές. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Σλοβακία έχει από τα υψηλότερα επίπεδα θανάτων κατά κεφαλήν στον κόσμο.