Guardian: Το εκλογικό σοκ η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν;

Guardian: Το εκλογικό σοκ η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν;

Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μετέτρεψε τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για την ηγεσία του, το σοκ των αποτελεσμάτων ίσως αποτελεί την αρχή του πολιτικού του τέλος επισημαίνει ο Guardian.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα το ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσει ο Τούρκος πρόεδρος καθώς πρόκειται για ένα άνθρωπο που κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική σκηνή από το 2003, ο οποίος δεν ξέρει να χάνει, δεν έχει συνηθίσει την ήττα και δεν μπορεί να δεχτεί καμία κριτική. 

Όπως υποστηρίζει ο Guardian η νίκη του ΑΚΡ είχε αναδειχθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν σε ζήτημα εθνικής επιβίωσης ενώ υποστήριζε ότι οι αντίπαλοί του είχαν διασυνδέσεις με τρομοκράτες.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σοκ της Τουρκίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα θέτοντας το ερώτημα αν αυτή είναι η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν.

«Ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με γενικές εκλογές το 2023. Έχει αποδείξει ξανά και ξανά τη δύναμή του και την κομματική του υποστήριξη-κυρίως από τους αγρότες - που παραμένει ισχυρότατη, περίπου στο 44% περίπου. Αλλά υπάρχει ένα "σκληρό" χαρτί πέρα από τον έλεγχό του: η κατάσταση της οικονομίας», καταλήγει ο Guardian.