Guardian: Ο Μαδούρο διατηρεί τη στήριξη του στρατού... με όπλο τον φόβο

Guardian: Ο Μαδούρο διατηρεί τη στήριξη του στρατού... με όπλο τον φόβο

Με όπλο τον φόβο διατηρεί την υποστήριξη του στρατού ο Νικολάς Μαδούρο, όπως αποκαλύπτουν στον Guardian πρώην στρατιώτες της Βενεζουέλας. Φόβος που προέρχεται από το γεγονός ότι αν μιλήσουν θα συλληφθούν, θα βασανιστούν και τελικά θα δολοφονηθούν από τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας του στρατού.

Με την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο να κρέμεται πλέον μόνο από την πίστη σε αυτόν των ενόπλων δυνάμεων το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο στρατός εξακολουθεί να στηρίζει έναν πρόεδρο που πρακτικά πια δεν έχει παρά περιορισμένη νομιμοποίηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς που αυτομόλησαν τους οποίους επικαλείται ο Guardian αυτό συμβαίνει γιατί το καθεστώς Μαδούρο έχει ενσταλάξει φόβο στους στρατιώτες. «Φόβος ότι θα βασανίσουν και θα σκοτώσουν εσένα και την οικογένειά σου αν ανοίξεις το στόμα σου», όπως είπε ο λοχίας Χάρι Σολάνο στον Guardian.

Ο Σολάνο γνώρισε από πρώτο χέρι τη βαναυσότητα του καθεστώτος, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους στρατιώτες που μετείχαν τον Ιανουάριο σε μια ανταρσία, όταν κατέλαβαν φυλάκιο της εθνοφυλακής στο προάστιο Cotiza του Καράκας με στόχο να φθάσουν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες και να εκδιώξουν τον Μαδούρο από την εξουσία.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του μέλη της αντικατασκοπείας του στρατού, DCGIM, όταν αντιλήφθηκαν την εμπλοκή τους βασάνισαν και βίασαν την ανεψιά του, λεηλάτησαν το σπίτι του και το μαγαζί του στο Καράκας και συνέλαβαν συγγενείς του, ενώ εκείνος προσπαθούσε να διαφύγει στην Κολομβία. «Πρόκειται για μαφία που ελέγχει τον κόσμο μόνον με τη βία», είπε στη βρετανική εφημερίδα. «Το ξέρουν ήδη ότι ο κόσμος είναι κατά βάθος με τον Γκουαϊδό και καταφεύγουν στη βαρβαρότητα», προσέθεσε ο Σολάνο στον Guardian.

Και αν αυτό συμβαίνει με τους απλούς στρατιώτες, το καθεστώς έχει εξασφαλίσει την υποταγή των αξιωματικών μέσω της δωροδοκίας. Όπως υποστηρίζει ο Guradian o Μαδούρο όπως και ο προκάτοχός του, Ούγκο Τσάβεζ, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των ανώτερων αξιωματικών τους επιβραβεύοντας γενναιόδωρα την υπηρεσία τους, προωθώντας πάνω από χίλιους στον βαθμό του στρταηγού, διορίζοντάς του στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA και κάνοντας τα στραβά μάτια για τη συμμετοχή τους στη διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη εξόρυξη και την εκβίαση.

Από τη μεριά του ο επιλοχίας Ραούλ Ντανιέλ Αλβαρένγκα που παραιτήθηκε το 2013 σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έφυγε από τη χώρα, υποστηρίζει στον Guardian πως η απόδρασή του στην Κολομβία ήταν σαν ταινία.

Ακόμη και στην Κολομβία ο φόβος δεν τον έχει εγκαταλείψει, έχει πάντα το νου του για κατασκόπους. «Είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή», λέει στον Guardian. «Αν σε πιάσουν, θα σε βασανίσουν σωματικά και ψυχικά»...

Διαβάστε ακόμα:

- Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Νικολάς Μαδούρο

- Χ. Γκουαϊδό: Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Μαδούρο έχουν καταφύγει στην Τουρκία

- Η ΕΕ ζητά να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα