Guardian: Χαοτικός ο σχεδιασμός της άτακτης εξόδου του Brexit

Guardian: Χαοτικός ο σχεδιασμός της άτακτης εξόδου του Brexit

Τουλάχιστον τρεις μήνες θα χρειαστεί η Βρετανία για να ανταποκριθεί στην άτακτη έξοδο του Brexit, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Guardian με αφορμή έγγραφο που διέρρευσε από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Το έγγραφο που αφορά την επιχείρηση με την Κωδική ονομασία «Κίτρινο Σφυρί» η οποία αφορά την προετοιμασία μιας άτακτης εξόδου κάνει λόγο για «συνέπειες και αποτελεσματα που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν από τον σχεδιασμό». 

Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι «δομές, υπουργεία και υπηρεσίες ίσως χρειαστεί να εργάζονται non stop για μεγάλο χρονικό διάστημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά» με τις παρούσες συνθήκες ίσως χρειαστεί ορισμένοι να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο». Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στις μεταφορές, υγειονομική περίθαλψη και κρίσιμες υποδομές όπως ηλεκτρικό και νερό. 

Οι επιχειρησιακές δομές της επιχείρησης με τη κωδική ονομασία «Κίτρινο Σφυρί» την επίβλεψη της οποία θα έχει η ομάδα Cobra αναμένεται να ενεργοποιηθούν από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Brexit, Στίβεν Μπάρκλει τον οποίο επικαλούνται οι Times.

Σημειώνεται ότι για το  ενδεχόμενο σκληρού Brexit βρίσκεται πλέον επί ποδός, η ειδική ομάδα «Cobra» ο αρμόδιος φορέας στη Βρετανία που αναλαμβάνει να διαχειριστεί έκτακτες περιπτώσεις πολιτικής προστασίας, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Times του Λονδίνου. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο άλλωστε, ο Υπουργός Αμύνης Γκάβιν Ουιλιαμσον μετά από ερώτηση βουλευτή ανακοίνωσε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται και 3,500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να συνδράμουν.

Προς διενέργεια ενδεικτικών ψηφοφοριών στη Βουλή για το τελικό πλάνο

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να καθορίσουν μέσα από μια διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών την κατάληξη του Brexit που προτιμά η πλειοψηφία αυτών, δήλωσε στο BBC ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση θα στηρίξει τροπολογία βουλευτών που θα συζητηθεί τη Δευτέρα η οποία προβλέπει ακριβώς τη διενέργεια ενδεικτικών ψηφοφοριών, ο κ. Κλαρκ απάντησε ότι δε θα χρειαστεί, παραπέμποντας σε ανάλογη κυβερνητική δέσμευση που είχε δοθεί προ ημερών.

Η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προβεί σε ενδεικτικές ψηφοφορίες εφόσον δεν εγκριθεί η συμφωνία το Brexit σε μια τρίτη απόπειρα.