Γαλλικές εκλογές: 51% Μακρόν - 49% Λεπέν «βλέπει» δημοσκόπηση για τον δεύτερο γύρο

Γαλλικές εκλογές: 51% Μακρόν - 49% Λεπέν «βλέπει» δημοσκόπηση για τον δεύτερο γύρο

Μικρό προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν δείχνει δημοσκόπηση του πρώτου καναλιού της γαλλικής τηλεόρασης TF1 για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Ο Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ θα υποστηρίξει τη συνάδελφό του ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, κατά του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου. Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά την μη πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δημοσιογράφος είπε ότι έχει διαφορές με την Λεπέν αλλά "δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι' αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν".

O απερχόμενος πρόεδρος αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 28,1% έως 29,5% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου το 23,3% με 24,4%. Όλοι οι υποψήφιοι που μετείχαν στον πρώτο γύρο τάσσονται ανοιχτά υπέρ του Μακρόν.

Ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την Λεπέν. Μοναδικός υποψήφιος που θα στηρίξει την Λεπέν ο ακροδεξιός Ε. Ζεμούρ.

Υπέρ του Μακρόν οι περισσότεροι υποψήφιοι του πρώτου γύρου

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων, των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών και της δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ο Μακρόν, ο απερχόμενος πρόεδρος, ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και προηγείται λίγες μονάδες από την Λεπέν, την οποία θα αντιμετωπίσει στις 24 Απριλίου.

Λεπέν: Εάν εκλεγώ πρόεδρος θα ενώσω μια διαιρεμένη Γαλλία

Να είναι «πρόεδρος όλων των Γάλλων» υποσχέθηκε, εφόσον εκλεγεί, η Μαρίν Λεπέν, η οποία κατετάγη δεύτερη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της δεσμεύθηκε να «βάλει τάξη» αλλά και να «ενώσει μια διαιρεμένη Γαλλία».

«Οι πολίτες της Γαλλίας εκφράστηκαν και μου έκαναν την τιμή να προκριθώ στον δεύτερο γύρο απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη», τόνισε αρχικά η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Ενώ υποστήριξε ότι η χώρα πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιλογή σε «δύο αντίθετα οράματα για το μέλλον». Όπως είπε, η ίδια εκπροσωπεί «την ενσάρκωση της κοινωνικής δικαιοσύνης γύρω από την αιώνια ιδέα του έθνους και του λαού. Όσοι δεν ψήφισαν τον Εμανουέλ Μακρόν καλούνται σε αυτό το κίνημα».

Μελανσόν: Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν

Ο Γάλλος υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ...δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν... δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», είπε ο Μελανσόν σε ομιλία του σήμερα προς τους υποστηρικτές του.

Η εταιρία δημοσκοπήσεων Ifop εκτιμά ότι ο Μελανσόν θα λάβει το 20,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Ο Ζεμούρ θα στηρίξει την Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Ο Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ θα υποστηρίξει τη συνάδελφό του ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, κατά του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά την μη πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δημοσιογράφος είπε ότι έχει διαφορές με την Λεπέν αλλά "δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι' αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν".