Γαλλία: Προς επανεξέταση το νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια»

Γαλλία: Προς επανεξέταση το νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια»

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει το επίμαχο άρθρο 24 του νόμου περί εθνικής ασφάλειας μετά τις μεγάλες αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου.

«Γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες πρέπει να τις ακούσουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κριστόφ Καστανιέ, πρώην υπουργός εσωτερικών και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος του Προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν.

Οι δηλώσεις του Καστανιέ ήρθαν στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων και των διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία και της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο συγκάλεσε ο Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυσυζημένο Άρθρο 24, που απαγορεύει την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών εν ώρα δράσης, από τους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομικοί βία και υπέρ της ελευθεροτυπίας. 

Αφορμή στάθηκε ο πρόσφατος ξυλοδαρμός ενός μαύρου μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς, αλλά και το νομοσχέδιο περί «Καθολικής Ασφάλειας».

Εν τω μεταξύ υπό προσωρινή κράτηση τίθενται οι τρεις Γάλλοι αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό του μουσικού παραγωγού Μισέλ Ζεκλέρ στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ αναγγέλλοντας την έναρξη έρευνα εναντίον τους. Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή.

AP Photo/Christophe Ena