FT: Επανεκκίνηση των σχέσεων με ΗΠΑ μετά την αποχώρηση Τραμπ θέλει η ΕΕ

FT: Επανεκκίνηση των σχέσεων με ΗΠΑ μετά την αποχώρηση Τραμπ θέλει η ΕΕ

Τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η ΕΕ να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά την δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, οι πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θέσουν "επί τάπητος" ευρείς τομείς πολιτικής στους οποίους θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασία με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι πρεσβευτές αναμένεται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου με στόχο μία νέα σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεπεράσει τις εντάσεις της περιόδου Τραμπ και για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα.

Το σχέδιο προτείνει την αναδιάταξη των ευρωαμερικανικών σχέσεων σε τομείς όπως η θέσπιση ψηφιακού ρυθμιστικού πλαισίου ή η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν σε δια ζώσης συνάντηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Πιθανότατα θα έχει προηγηθεί συνάντηση κορυφής με τηλεδιάσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αμερικανού προέδρου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να συγκροτήσουν μία νέα διατλαντική συμμαχία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία.