Φωτογραφίες «δείχνουν» εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις

Φωτογραφίες «δείχνουν» εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικό φωτογραφικό υλικό από τα σημεία των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Aramco σύμφωνα με το οποίο «αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η επίθεση προήλθε είτε από θέση εντός του Ιράν ή του Ιράκ αλλά όχι της Υεμένης».

Ήδη από χθες ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη για τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες Χούτι από την Υεμένη ανέλαβαν την ευθύνη.

Με σχετικό tweet ο Πομπέο έγραψε «Η Τεχεράνη είναι πίσω από τουλάχιστον 100 επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας την ώρα που ο Ζαρίφ και ο Ρουχανί υποκρίνονται ότι επιθυμούν διάλογο. Εν μέσω αιτημάτων για αποκλιμάκωση, η Τεχεράνη επιτέθηκε σε μια ενέργειακη κεντρική αρτηρία για τον πλανήτη. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η επίθεση προήλθε από την Υεμένη». 





Με φόντο τα παραπάνω, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε o εκπρόσωπος τύπου της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη ανέφερε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα drones που χτύπησαν την Aramco ήταν ιρανικής κατασκευής και δεν προέρχονταν από την Υεμένη.