Fed: Η χρήση μάσκας, «κλειδί» για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Fed: Η χρήση μάσκας, «κλειδί» για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ντάλας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κάπλαν υποστήριξε ότι  ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για την οικονομία αυτή τη στιγμή, τονίζοντας παράλληλα ότι η χρήση μάσκας είναι «κλειδί» για την πορεία των πραγμάτων.

«Η χρήση μάσκας σε μαζικό επίπεδο είναι το σημαντικότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να σταματήσει η μετάδοση της ασθενείας. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλαμε και στην ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό είναι το σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή», είπε στο δίκτυο Fox Business. 

Τα σχόλια του Κάπλαν έρχονται την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να χρησιμοποιήσει ο ίδιος μάσκα αποφεύγοντας παράλληλα να δώσει οδηγία ή να εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα για την χρήση της σε πανεθνικό επίπεδο.

Αν και η σύσταση του μέλους της FED δεν αποτελεί επίσημη πολιτική της Τράπεζας, η χρήσης της μάσκας δείχνει να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ανάσχεση του κορονοϊού.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας έναντι ενός νέου lockdown, θα μείωνε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και παράλληλα θα «έσωζε» το 5% του ΑΕΠ, ανέφερε σε μια πρόσφατη ανάλυσή της η τράπεζα Goldman Sachs.

«Η βασική μας εκτίμηση είναι ότι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό των ατόμων που τις φορούν κατά 15% και να μειώσει τον ημερήσιο ρυθμό αύξησης των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κατά 1% στο 0,6%. Αυτοί οι υπολογισμοί σημαίνουν ότι η μάσκα θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει το lockdown το οποίο αφαιρεί σχεδόν 5% από το ΑΕΠ», υποστηρίζει σε σημείωμα του στους πελάτες της τράπεζας ο επικεφαλής οικονομολόγος Γιαν Χάτζιους.