«Εξομολόγηση» της Ε.Ε. στο Λονδίνο: Άμα θες να κάτσεις, κάτσε!

«Εξομολόγηση» της Ε.Ε. στο Λονδίνο: Άμα θες να κάτσεις, κάτσε!

Του Γιώργου Παυλόπουλου

«Εάν αύριο ή μεθαύριο το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσιζε να αλλάζει γνώμη, τότε ασφαλώς θα το αντιμετωπίζαμε με κατανόηση και ευγένεια», δήλωσε στο Reuters στενός σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, σχολιάζοντας τις φήμες που κυκλοφορούν έντονα ότι στο Λονδίνο υπάρχουν σκέψεις περί διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. 

«Τόσο ο κ. Tusk όσο και εγώ, απευθυνθήκαμε χθες για μια ακόμη φορά προς την κυβέρνηση της Βρετανίας για της πούμε πως εάν ο βρετανικός λαός, το βρετανικό κοινοβούλιο, η ίδια η κυβέρνηση επιθυμούν έναν άλλο δρόμο από το Brexit, τότε θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Δεν διώχνουμε τους Βρετανούς, θέλουμε να παραμείνουν. Εάν το θέλουν και αυτοί, τότε θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker. «Άμα θες να φύγεις φύγε κι άμα θες να κάτσεις κάτσε», όπως λέει και το γνωστό τραγούδι -με τις Βρυξέλλες να το συνοδεύουν και με έναν ακόμη στίχο από άλλο γνωστό άσμα: «Μείνε μαζί μου κι ας μην μ'' αγαπήσεις (...) και λίγο-λίγο θα με συνηθίσεις».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επειδή συνήθως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, είναι φανερό ότι κάτι τρέχει στην υπόθεση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Theresa May ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Κάτι που δεν έχει σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αφού και οι δύο ξανασκέφθηκαν τις συνέπειες της απόφασής τους, σκέφτονται σοβαρά να μην προχωρήσουν την αίτηση διαζυγίου και να δώσουν στη... σχέση τους μια ακόμη ευκαιρία. 

Πολύ περισσότερο καθώς τα τελευταία 24ωρα, είχαν προηγηθεί οι «περίεργες» δηλώσεις που έκαναν από την άλλη πλευρά της Μάγχης οι δύο πιο γνωστοί υπέρμαχοι του Brexit: ο Boris Johnson και ο Nigel Farage. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, πιο συγκεκριμένα, διεμήνυσε σε ανύποπτο χρόνο ότι εάν η χώρα του πρόκειται να συμφωνήσει σε... μισό («χαλαρό», όπως είπε) Brexit, κάτι που σημαίνει πως θα είναι με το ένα πόδι έξω και με το άλλο μέσα στην Ε.Ε., τότε ο ίδιος θα προτιμούσε μια ξεκάθαρη επιλογή για παραμονή. Όσο για τον ηγέτη του εθνικιστικού και αντιευρωπαϊκού UKIP, εμφανίστηκε την δευτέρα να εξετάζει το ενδεχόμενο να πει «ναι» σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, έτσι ώστε -όπως έσπευσε να διευκρινίσει- να επιβεβαιωθεί η επιλογή που είχαν κάνει οι συμπατριώτες του τον Ιούνιο του 2016.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι το στρατόπεδο των «μένουμε Ευρώπη» (στο οποίο εξέχοντα ρόλο έχει ο πρώην πρωθυπουργός Tony Blair) έχει αποφασίσει να τα παίξει όλα για όλα προτού ξεκινήσει ο νέος γύρος του παζαριού με τις Βρυξέλλες, που θα αφορά τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στους δύο εταίρους. Στο πλευρό του δείχνει να έχει και σημαντικό τμήμα του City και του επιχειρηματικού κόσμου της Βρετανίας, που αισθάνεται ανασφάλεια από τις συνέπειες που θα έχει η αποχώρηση από την Ε.Ε. και την ενιαία αγορά. δεν θα διστάσει, επίσης, να θυσιάσει χωρίς οίκτο και την May για να το πετύχει, καθώς είναι γνωστό ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι από την επομένη κιόλας του δημοψηφίσματος, υπήρξαν αρκετοί που προέβλεψαν ότι η υπόθεση δεν έχει κριθεί -οι πιο τολμηροί, μάλιστα, διαβεβαίωναν ότι τελικώς η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Εφόσον δε επιβεβαιωθούν στην πράξη, τότε μία ακόμη λαϊκή ετυμηγορία θα έχει ανατραπεί μέσω «κυβίστησης», θέτοντας ευθέως το ερώτημα εάν έχει πλέον νόημα η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην Ευρώπη...

AP Photo/Olivier Matthys, FILE