Έτοιμη να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα 60 δισ. δηλώνει η Κίνα

Παρασκευή 03 Αυγούστου 2018, 15:29 - Τελευταία ενημέρωση: 18:25
-A +A
Έτοιμη να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα 60 δισ. δηλώνει η Κίνα

Η Κίνα προετοιμάζεται να αντιδράσει στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με δασμούς αξίας περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικών αγαθών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της ασιατικής χώρας. 

Οι φόροι εισαγωγής θα κυμαίνονται από 5% έως 25%, δήλωσε η κινεζική κυβέρνηση, στην περίπτωση που τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που έχουν ανακοινωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει την αύξηση των δασμών σε αγαθά που εισάγονται από την Κίνα στην αμερικανική αγορά, αξίας 200 δισ. δολαρίων, κατηγορώντας την Κίνα για «δόλιες» πρακτικές και «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας». 

Υπενθυμίζεται πως στις 6 Ιουλίου οι ΗΠΑ επέβαλαν επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να ανταποδίδει, επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά εξαγόμενα προϊόντα ίσης αξίας.

Ενώ κατά την προσφιλή του τακτική ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της Κίνας για το θέμα του εμπορίου χαρακτηρίζοντας την στάση της ως «μοχθηρή», και κατηγορώντας την πως εφαρμόζει «αθέμιτες» πρακτικές.

«Η Κίνα θέτει στο στόχαστρο τους αγρότες μας, τους οποίους αγαπώ και σέβομαι, και το γνωρίζει, ως ένα τρόπο για να με αναγκάσει να συνεχίσω να της επιτρέπω να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ. «Η στάση της είναι μοχθηρή, σε αυτό που θα είναι μια αποτυχημένη απόπειρα. Υπήρξαμε ευγενικοί – έως τώρα! Η Κίνα έβγαλε από εμάς πέρυσι 517 δισεκ. δολάρια», έγραφε.

Λευκός Οίκος: «Η Κίνα να μην υποτιμά την αποφασιστικότητα του Ντ. Τραμπ»

Η Κίνα «δεν θα πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα του προέδρου Τραμπ να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα, να αλλάξει τις εμπορικές πρακτικές», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο Λάρι Κάντλοου εκτίμησε επίσης ότι η κινεζική οικονομία «εξασθενεί», το οποίο δεν θέτει το Πεκίνο σε μία βολική θέση για να διαπραγματευθεί με την Ουάσινγκτον.

Κινέζος ΥΠΕΞ: Πρέπει να διαχειριστούμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαχειριστούν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι.

Τα σχόλια του Γουάνγκ έγιναν κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Η συνεργασία είναι η μοναδική σωστή επιλογή για την Κίνα και τις ΗΠΑ. Είναι επίσης η καθολική προσδοκία της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι η αντιπαράθεση μπορεί να δημιουργήσει μόνο μια κατάσταση χωρίς νικητές, επιζήμια για την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαχειριστούν τις διαφορές τους και να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και ισότιμα, ούτως ώστε οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ να προχωρήσουν τη σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι πολύ σημαντικές, προσθέτοντας ότι η αμερικανική πλευρά αναμένει ότι θα επιτύχουν και οι δύο χώρες και ότι δεν σκοπεύει να ανακόψει την ανάπτυξη της Κίνας. Υποσχέθηκε επίσης ότι η αμερικανική πλευρά θα εμμείνει στην πολιτική της Μίας Κίνας και ότι η θέση αυτή θα διατηρηθεί αμετάβλητη. Ζήτησε επίσης να καταβληθούν κοινές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία σε σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα των πυρηνικών στην κορεατική χερσόνησο.

AP Photo/Andy Wong

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα