Επανεκκίνηση για τις δοκιμές προληπτικής θεραπείας κατά της Covid-19 με υδροξυχλωροκίνη

Επανεκκίνηση για τις δοκιμές προληπτικής θεραπείας κατά της Covid-19 με υδροξυχλωροκίνη

Ξεκινούν και πάλι κλινικές δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο για την προληπτική δράση έναντι της Covid-19 των φαρμάκων κατά της ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη, μετά την έγκριση των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμακευτικών και Υγειονομικών Προϊόντων είχε λάβει την απόφασή της σχετικά με την λεγόμενη μελέτη COPCOV αφού φάνηκε σε άλλες βρετανικές κλινικές δοκιμές ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν είχε αποτελέσματα ως θεραπεία σε ασθενείς που είχαν ήδη μολυνθεί με Covid-19. Η μελέτη σταμάτησε αναμένοντας αναθεώρηση μετά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών θεραπείας.

Πρόκειται για τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με placebo δοκιμή που στοχεύει να συμπεριλάβει 40.000 εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και άλλο προσωπικό υψηλού κινδύνου σε όλον τον κόσμο, και διενεργείται υπό την εποπτεία της Ερευνητικής Μονάδας Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που έχει έδρα στην Μπανγκόκ.

Ένας από τους επικεφαλής ερευνητές δήλωσε ότι οι μελέτες των φαρμάκων αυτών ως πιθανών προληπτικών θεραπειών δεν έχουν ακόμη δώσει οριστικά συμπεράσματα, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του έτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να αλλάξει τα πάντα στην επιδημία του κορονοϊού, ενώ είχε προσθέσει ότι λαμβάνει και ο ίδιος το φάρμακο αυτό για προληπτικούς λόγους, ακόμη και αφού η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε ότι δεν είναι αποδεδειγμένη η αποτελεσματικότητά της.

Η FDA ανακάλεσε αργότερα την άδεια έκτακτης ανάγκης που είχε δώσει στην υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν προσβληθεί από covid-19, αφού οι δοκιμές που είχαν γίνει έδειξαν ότι δεν παρουσιάζει οφέλη ως θεραπεία.