Ένας νεκρός και 41 τραυματίες από έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία

Ένας νεκρός και 41 τραυματίες από έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 41 τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου στη νήσο Ιάβα, ενώ τεράστια σύννεφα καπνού και τέφρας κάλυψαν την περιοχή, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης διακρίνονται κάτοικοι, μεταξύ αυτών παιδιά, να τρέχουν για να βρουν ασφαλές καταφύγιο, την ώρα που σύννεφα καπνού και τέφρας υψώνονται καλύπτοντας τα διπλανά χωριά στην επαρχία Ανατολική Ιάβα.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής Λουματζάνγκ, Ιντάχ Μασντάρ, είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 41 άνθρωποι έχουν υποστεί εγκαύματα.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου, καθώς ποτάμια λάβας έφθαναν στα χωριά τους.

Οι αρχές στήνουν σκηνές για τους κατοίκους που εκκένωσαν τις εστίες τους, ανέφερε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (BNPB). Ωστόσο, τις επιχειρήσεις εκκένωσης εμποδίζει ο πυκνός καπνός, δήλωσε ο αρχηγός της BNPB Σουχαριάντο.

«Πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι, αφότου καλύφθηκαν από την ηφαιστειακή τέφρα», περιέγραψε ο εκπρόσωπος της BNPB Αμπντούλ Μουχάρι.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Σεμέρου σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Είχε και τότε προκαλέσει την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων.