Ελβετία: Την Κυριακή το πρώτο δημοψήφισμα για το πράσινο πιστοποιητικό

Ελβετία: Την Κυριακή το πρώτο δημοψήφισμα για το πράσινο πιστοποιητικό

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο, Κυριακή, στην Ελβετία για να αποφασίσουν για μία σειρά τροποποιήσεων του σχετικού νόμου με τον κορoνοϊό, στο πλαίσιο Δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι κυρίαρχο θέμα αποτελεί η έγκριση του περίφημου «Πράσινου Πιστοποιητικού», όπως μεταδίδει η La Stampa. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που θα διεξαχθεί Δημοψήφισμα για το «Πράσινο Πιστοποιητικό», ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ελβετοί προσέρχονται στις κάλπες για τη λήψη μέτρων σχετικά με τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουνίου ο νόμος για τον κορωνοϊό ενεκρίθη από τους Ελβετούς με ποσοστό άνω του 60% των ψήφων. Την Κυριακή οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για την υποχρεωτικότητα του «Πράσινου Πιστοποιητικού», η οποία περιλαμβάνεται στον νόμο περί covid.

Υπογραμμίζεται ότι κατά την προεκλογική περίοδο σημειώθηκαν βιαιότητες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω  covid. Οι αντι-covid διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις είναι όλο και πιο συχνές στην Ελβετία -χώρα υπόδειγμα σε θέματα δημοκρατίας και συναίνεσης- με πρωτοστατούντες τους  „freedom ringers”, οι οποίοι είναι κατά κανόνα άνδρες ντυμένοι με λευκά πουκάμισα, στολισμένα με λουλούδια, φέρουν στον λαιμό κουδούνια όμοια με των αγελάδων.

Σύμφωνα μάλιστα με τους κοινωνιολόγους, στις συγκεκριμένες διαμαρτυρίες συμμετέχουν πολίτες κάθε κατηγορίας και τάξης, οι περισσότεροι πάντως είναι νέοι άνδρες, δεξιάς πολιτικής κατεύθυνσης. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει «σηκώσει» φράγματα γύρω από την έδρα της κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, δια παν ενδεχόμενο».

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αντιτιθέμενοι στον Νόμο Covid μιλούν για Απαρτχάϊντ και για μία κοινωνία δύο ταχυτήτων. Τα πολιτικά κόμματα είναι όλα υπέρ του Νόμου με εξαίρεση το Ελβετικό Λαϊκό κόμμα, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κόμμα της Ελβετίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση υπόψιν  του «ΝΑΙ» στον Νόμο Covid και το «Πράσινο Πιστοποιητικό», πάντως τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι Ελβετοί την Κυριακή.