ΕΕ: Ποιες είναι οι πιθανές κυρώσεις που προτείνει η Ελλάδα για την Τουρκία

ΕΕ: Ποιες είναι οι πιθανές κυρώσεις που προτείνει η Ελλάδα για την Τουρκία

Διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης, τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ακόμα και ανάκληση της τελωνειακής ένωσης που περιλαμβάνει συμφωνίες για δασμούς, συγκαταλέγονται στο πλέγμα των ενδεχόμενων κυρώσεων που μπορεί να επιβάλλει η ΕΕ στην Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα, οι υπουργοί υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προχώρησαν σε καταδίκη της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί καλώντας την Άγκυρα να την επανεξετάσει. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε ότι «κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική της συμπεριφορά».

Μία σειρά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν στο πλευρό της ελληνικής πλευράς κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ για το θέμα της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την Αυστρία να ζητά ακόμα και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ των χωρών που πήραν θέση υπέρ της Ελλάδας ήταν η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα, σημείωσαν ότι «πρόκειται για τομεακά μέτρα. Ο προσδιορισμός για τους τομείς θα συζητηθεί κι εν τω μεταξύ θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα», προσθέτοντας πως «επιδιώχθηκε από ελληνικής πλευράς και επιτεύχθηκε ισχυρή καταδίκη στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας» έναντι μιας πιο ήπιας ρητορικής που αρχικά είχε επιλεγεί.

«Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ενημέρωσα, επίσης, τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της», πρόσθεσε ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Διαβάστε ακόμα:

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον Σ. Μισέλ για την Τουρκία και την Αγία Σοφία