ΕΕ: Χωρίς απόσυρση του νόμου για την εσωτερική αγορά δεν θα υπάρξει συμφωνία για Brexit

ΕΕ: Χωρίς απόσυρση του νόμου για την εσωτερική αγορά δεν θα υπάρξει συμφωνία για Brexit

Οι Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με το θέμα των κρατικών βοηθειών που εμποδίζει τη νέα τους συμφωνία για τις μετά-Brexit σχέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Βασικό θέμα της Συνόδου είναι η εξωτερική πολιτική, ωστόσο την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα ανακοινώσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του Brexit.

Με τον χρόνο να πιέζει πλέον, μεγαλώνει η πίεση προς τις δύο πλευρές, με την ΕΕ να δηλώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως τις αρχές Νοεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κάποια εθνικά κοινοβούλια προτού λήξει η μεταβατική περίοδος για την Βρετανία.

Ο ένατος γύρος διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας είναι ο τελευταίος που έχει προγραμματιστεί ως τώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε ότι η ΕΕ είναι τις τελευταίες μέρες περισσότερο αισιόδοξη ως προς την βούληση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να καταλήξει σε συμφωνία, παρά τη νομική διαφωνία που έχει αυξήσει τις πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Παρόλο αυτά, οι πηγές συμφωνούν ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επικυρώσει ή να εφαρμόσει καμία νέα συμφωνία με την Βρετανία όσο το Λονδίνο παραβιάζει την Συμφωνία Αποχώρησης.

«Η τελική συμφωνία εξαρτάται από την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.