Έχασε τον πρώτο γύρο παροχής εμπιστοσύνης ο Πέδρο Σάντσεθ

Έχασε τον πρώτο γύρο παροχής εμπιστοσύνης ο Πέδρο Σάντσεθ

Η άρνηση των Podemos να στηρίξουν τους Σοσιαλιστές στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σήμερα στην Ισπανική Βουλή είχε ως αποτέλεσμα ο Πέδρο Σάντσεθ να χάσει την τον πρώτο γύρο της σχετικής ψηφοφορίας.

Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται της στην αδυναμία συμφωνίας μεταξύ Σοσιαλιστών και Podemos για συνύπαρξή τους στη νέα κυβέρνηση, κυρίως ως προς τα πρόσωπα. Προ ημερών, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωνε ότι δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ο επικεφαλής του κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου ανακοίνωσε στη συνέχεια πως θα στηρίξει τον Σάντσεθ για την πρωθυπουργία, μόνο αν μετέχει στην κυβέρνησή του.

Βάσει του ισπανικού συστήματος για την επιλογή του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων στο 350μελές κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του σώματος, όμως συγκέντρωσε 124 ψήφους βυθίζοντας την χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα θεωρείται πιθανό, ο Σάντσεθ να συγκεντρώσει περισσότερες θετικές από αρνητικές ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία, μεθαύριο Πέμπτη.
Προκειμένου να συμβεί αυτό, μία σειρά από κόμματα που εκπροσωπούν ισπανικές περιφέρειες πρέπει να επιλέξουν την αποχή.

Αν δεν συμβεί αυτό, μπορεί να υπάρξουν και νέες ψηφοφορίες τον Σεπτέμβριο. Εάν αποτύχει και τότε, μπορεί να διενεργηθούν και πάλι εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του Απριλίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του. Οι 123 έδρες του PSOE στην 350μελή ισπανική Βουλή σημαίνουν ότι για να κυβερνήσει θα χρειασθεί τις ψήφους των 42 βουλευτών του Podemos και επιπλέον την υποστήριξη τοπικών κομμάτων.

Φωτογραφία AP