ECDC: Οι ενισχυτικές δόσεις μπορούν να μειώσουν τις νοσηλείες covid έως και κατά 800.000

ECDC: Οι ενισχυτικές δόσεις μπορούν να μειώσουν τις νοσηλείες covid έως και κατά 800.000

Ενισχυτικές δόσεις - Μείωση νοσηλειών

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων μπορούν να μειώσουν τις μελλοντικές νοσηλείες στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον μισό εκατομμύριο, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται με άνευ προηγουμένου ρυθμό.

«Οι ενισχυτικές δόσεις που είχαν γίνει μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου μπορούν να μειώσουν τις μελλοντικές νοσηλείες για την Όμικρον κατά 500.000 ως 800.000» στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Έλέγχου Νόσων (ECDC).

Οι αριθμοί καλύπτουν τις 27 χώρες της ΕΕ συν τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Αυτή τη στιγμή περίπου το 70% των 450 εκατομμυρίων του πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο ενώ οι μισοί από τους ανθρώπους αυτούς έχουν κάνει και ενισχυτική δόση.

«Η επέκταση του προγράμματος των ενισχυτικών δόσεων σε όλους τους εμβολιασμένους μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά άλλες 300.000 ως 500.000», σύμφωνα με το ECDC.

Παρόλο που τα κρούσματα της Όμικρον στην Ευρώπη αυξάνονται με άνευ προηγουμένου ταχύτητα, με τα ποσοστά των μολύνσεων να είναι τριπλάσια από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, πολλές χώρες πιθανόν να βρίσκονται ήδη σ' ένα σημείο καμπής, υπογραμμίζει η ΕΕ.

«Ενώ σε μερικά κράτη μέλη η κορύφωση των μολύνσεων φαίνεται να έχει καταγραφεί πρόσφατα, η πανδημία δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Η κοινωνική πίεση μειώνεται με την αύξηση των εμβολιασμών

Η αύξηση των εμβολιασμών και των ενισχυτικών δόσεων μπορεί να μειώσει την πίεση στις κοινωνίες αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων με τη διευθύντρια Άντρεα Αμμόν να τονίζει: "Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι τα εκτεταμένα προληπτικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ/ΕΟΧ έχουν επίσης οδηγήσει σε βαρύ κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Ως εκ τούτου, προτείναμε επιλογές για την προσαρμογή αυτών των μέτρων. Για την επιτυχή μετάβαση σε αυτό που μπορεί να είναι μια μεταοξεία φάση της πανδημίας, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αύξηση των εμβολιασμών σε άτομα που μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία δόση".

Η Α. Αμμόν σημείωσε ότι "παρά την πολύ υψηλή ένταση της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, οι χώρες με πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη αντιμετωπίζουν συγκριτικά μικρότερο αντίκτυπο όσον αφορά τις ανάγκες εντατικής θεραπείας και τη θνητότητα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Αυτό υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που έχουν τα εμβόλια COVID-19 στην πρόληψη σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων από την COVID-19".

Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι "αυτό που δείχνει και πάλι η Όμικρον είναι ότι υπάρχει ανάγκη εμβολιασμού και ξεκάθαρα χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για αύξηση της προστασίας" και επισήμανε: "Όσο περισσότερο εμβολιάζουμε και κάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις, τόσο περισσότερο μπορούμε να αποφύγουμε πρόσθετες εισαγωγές στο νοσοκομείο και απώλεια ζωών. Όσο περισσότερο εμβολιάζουμε και κάνουμε ενισχυτικές δόσεις, τόσο περισσότερο μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις διαταραχές για την κοινωνία και να διασφαλίσουμε ότι οι βασικοί τομείς μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες".

Η Στ. Κυριακίδου τόνισε ότι "με αύξηση της ανοσίας και περισσότερους εμβολιασμούς, μπορούμε να περιμένουμε να φτάσουμε σε μια πιο βιώσιμη κατάσταση με την COVID-19 να κυκλοφορεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα πιο γρήγορα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις" και σημείωσε πως "η διατήρηση των βασικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων συνεχίζεται να είναι ζωτικής σημασίας στο άμεσο μέλλον για να διατηρήσουμε την μετάλλαξη σε διαχειρίσιμα επίπεδα"

"Κοιτάζοντας το μέλλον, πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση για τον εντοπισμό πιθανών μελλοντικών παραλλαγών και να ακολουθήσουμε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα στην κοινή μας απάντηση στην COVID-19", επισήμανε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και προσέθεσε:

"Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κατά προτεραιότητα για να διασφαλίσουμε ότι τα προσαρμοσμένα εμβόλια παράγονται και εγκρίνονται το συντομότερο δυνατό, εάν χρειαστεί. Όπως πάντα, η αλληλεγγύη και ο συντονισμός θα είναι οι κατευθυντήριες αρχές μας".

Το ECDC αναφέρει ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται επί του παρόντος με πρωτοφανή ταχύτητα και ένταση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, με συνολικά αναφερόμενα ποσοστά μόλυνσης τρεις φορές μεγαλύτερα από το υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολύ υψηλοί αριθμοί των μολυσμένων ατόμων ασκούν σημαντική πίεση σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη μέσω ενός συνδυασμού αυξημένων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ελλείψεων προσωπικού λόγω ασθενειών. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αύξηση των εμβολιασμών (όσων δεν έχουν εμβολιαστεί), καθώς και για αναμνηστική δόση μετά από τρεις μήνες.

Εκτός από τη συνεχή ανάπτυξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, η διατήρηση βασικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ζωτικής σημασίας στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ένταση της κυκλοφορίας της Όμικρον παραμένει σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτά περιλαμβάνουν τη σωματική απόσταση, τη συνεπή και σωστή χρήση μάσκας, την αποφυγή συνωστισμού, την εργασία από το σπίτι όταν είναι δυνατόν, την παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος και τη διατήρηση της υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων.