8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Ε. Φιλίπ: Προτεραιότητά μας η ήττα του ISIS και η προστασία των κουρδικών δυνάμεων

Ε. Φιλίπ: Προτεραιότητά μας η ήττα του ISIS και η προστασία των κουρδικών δυνάμεων

Την στήριξη της στις δυνάμεις των Κούρδων που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξέφρασε η γαλλική κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ.

Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, ο Γάλλος πρωθυπουργός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική της χώρας του στη βορειοανατολική Συρία επισημαίνοντας ότι η προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης παραμένει η ήττα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και η προστασία των δυνάμεων των Κούρδων.

«Η μάχη εναντίον του Ντάες (του Ισλαμικού Κράτους) δεν έχει τελειώσει και συνεχίζεται στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι)» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές.

«Το να λέμε πράγματα με σταθερότητα και συνέπεια είναι προτιμότερο από το να αντιδράμε στους προφανείς δισταγμούς ορισμένων παραγόντων, ιδίως των Αμερικανών φίλων μας» είπε ο Φιλίπ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τις κουρδικές δυνάμεις. Εντούτοις, εξήρε την Τουρκία ως εμπορικό εταίρο, υιοθετώντας ηπιότερους τόνους ώρες μετά τις απειλές του σε βάρος της τουρκικής οικονομίας, εάν η Άγκυρα ενεργήσει «εκτός ορίων» στη Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ