DW - Γερμανικός Τύπος: Όχι στους εκβιασμούς Ερντογάν

DW - Γερμανικός Τύπος: Όχι στους εκβιασμούς Ερντογάν

Οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο και οι αντιδράσεις της Ελλάδας απασχολούν τον Γερμανικό Τύπο. Ειδικότερα, τα δημοσιεύματα αναφέρονται στην αντίδραση του Τούρκου προέδρου στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην τουρκική προκλητικότητα και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Η εφημερίδα Tagesspiegel σημειώνει πως «το ό,τι ο Ερντογάν νιώθει ενθαρρυμένος από την κρίση στην Ουκρανία φαίνεται και από το γεγονός ότι ο στρατός του διείσδυσε χιλιόμετρα μέσα στην Ελλάδα με μαχητικά αεροσκάφη». Επιπλέον αναφέρει ότι πρόκειται για υπερπτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πως η Ελλάδα, που όπως και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, υπέβαλε επίσημα καταγγελία την Παρασκευή για παραβίαση του εναέριου χώρου της.

Σε άρθρο με τίτλο «να μην υποκύψουμε στους εκβιαστές», η Tageszeitung χαρακτηρίζει τη στάση της Τουρκίας δοκιμασία για το ΝΑΤΟ, καλώντας το να μην ανεχθεί παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Όπως σημειώνει ωστόσο ο αρθρογράφος, δεν θα ήταν και η πρώτη φορά στα 73 χρόνια της ιστορίας του. «Αυτό ισχύει - περισσότερο απ' ό,τι στην περίπτωση του υποβιβασμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε Ουγγαρία και Πολωνία που το ΝΑΤΟ δεν έχει ως τώρα επικρίνει- κυρίως στην περίπτωση των δυο κρατών-μελών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, Τουρκία και Ελλάδα, τα οποία εντάχθηκαν το 1952», όπως αναφέρει το άρθρο.