8ος χρόνος, ημέρα 2438η
Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022

CNN: Δορυφορικές εικόνες εντόπισαν ρωσικά πλοία να «κλέβουν» ουκρανικά σιτηρά στην Κριμαία

Δορυφορικές εικόνες εντόπισαν ρωσικά πλοία να «κλέβουν» ουκρανικά σιτηρά στην Κριμαία

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες καταγράφουν δύο πλοία μεταφοράς φορτίου με σημαία Ρωσίας να ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία και να φορτώνουν με αυτό που πιστεύεται ότι είναι «κλεμμένο ουκρανικό σιτηρό», σύμφωνα με το CNN. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στις 19 και 21 Μαΐου, από την εταιρεία δορυφορικών υπηρεσιών Maxar Technologie, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι νέες εικόνες δείχνουν τα πλοία -- το Matros Pozynich και το Matros Koshka -- ελλιμενισμένα δίπλα σε κάτι που φαίνεται να είναι σιλό σιτηρών με κόκκους να χύνονται από μια ζώνη σε ανοιχτό αμπάρι.

Και τα δύο πλοία έχουν πλέον εγκαταλείψει το λιμάνι, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων MarineTraffic.com, με το Matros Pozynich να διασχίζει το Αιγαίο Πέλαγος και να βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Βηρυτό και το Matros Koshka να πλέει ακόμα στη Μαύρη Θάλασσα.

Το CNN σημειώνει πως «είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν το πλοίο φορτώνεται με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, αλλά η προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία παράγει λίγο σιτηρά η ίδια», ενώ τονίζει πως «Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές έχουν αδειάσει πολλά σιλό και έχουν μεταφέρει τα σιτάρια νότια».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Matros Pozynich πραγματοποίησε μια παρόμοια αποστολή: φόρτωση με σιτηρά και απόπλου από τη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, προσθέτει το αμερικανικό δίκτυο και συμπληρώνει ότι αρχικά είχε προορισμό την Αίγυπτο, αλλά απομακρύνθηκε από την Αλεξάνδρεια μετά από προειδοποίηση Ουκρανών αξιωματούχων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εμποδίζει την Ουκρανία να εξάγει αγαθά από τα λιμάνια της, τροφοδοτώντας τους φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Τα πλοία έχουν χωρητικότητα 30.000 μετρικών τόνων και νωρίτερα αυτό το μήνα το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υπολόγισε ότι περίπου 400.000 τόνοι είχαν κλαπεί και απομακρυνθεί από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.