Δωρίζουν δισεκατομμύρια στη μάχη κατά του κορονοϊού

Δωρίζουν δισεκατομμύρια στη μάχη κατά του κορονοϊού

Η ανακοίνωση του ιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ ότι θα δωρίσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στη μάχη κατά του κορονοϊού ήρθε να προστεθεί σε αυτή του Μπιλ Γκέιτς και άλλων δισεκατομμυριούχων.

Κόντρα λοιπόν στην άποψη που θέλει τους δισεκατομμυριούχους ιδιοτελείς, ο Τζακ Ντόρσεϊ προχώρησε στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής δωρεά στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Ο Ντόρσεϊ υπήρξε συνιδρυτής του Twitter το 2006 και στη συνέχεια είχε δημιουργήσει επίσης την εταιρεία πληρωμών Square, έκανε γνωστό μέσω tweet ότι δωρίζει μετοχές της Square, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, σε ένα δικό του μη κερδοσκοπικό ταμείο, το Start Small, που θα χρηματοδοτήσει διεθνώς προσπάθειες για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19.

Η περιουσία του Ντόρσεϊ υπολογίζεται από το Forbes σε περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ο ίδιος ανέφερε ότι η δωρεά του αποτελεί περίπου το 28% της συνολικής αξίας του πλούτου του. Είναι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη -με διαφορά- δωρεά που έχει γίνει παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Την ίδια ώρα ο Μπιλ Γκέιτς ο οποίος εγκατέλειψε προ μηνός τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της Microsoft για αφιερωθεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill and Melinda Gates χρηματοδοτεί συνολικά 7 νέα εργοστάσια για 7 διαφορετικά «πιθανά» εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του ιδρυτή της Microsoft έχει επιλέξει 7 διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες που «δουλεύουν» πάνω στη δημιουργία εμβολίου, κατά του κορονοϊού Covid-19 και χρηματοδοτεί με κονδύλια αρκετών δισεκατομμυρίων, τις εργασίες για τη δημιουργία των αντίστοιχων εργοστασίων. 

Στο ίδρυμα του ιδρυτή της Microsoft έχει κάνει δωρεά υπέρ του κορονοϊού και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπερκ.

Ο επίσης δισεκατομμυριούχος Στιβ Μπάλμερ πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft έχει δωρίσει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια στο ειδικό ταμείο για την έρευνα κατά του κορονοϊού της πόλης του Σιάτλ στις ΗΠΑ. 

Από τις δωρεές για την έρευνα κατά του κορονοϊού δεν μπορούσε να λείπει ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Η περιουσία του Μπλούμπεργκ ανέρχεται περίπου στα 62 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον τον ένατο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να δωρίσει την περιουσία του, όσο είναι ακόμη ζωντανός και, μέχρι στιγμής, έχει παραδώσει περίπου 10 δισ. δολάρια. Η Bloomberg Philanthropies η οποία ιδρύθηκε το 2006 και αφιερώνει τους πόρους της σε ποικίλες δραστηριότητες ανακοίνωσε πρόσφατα δωρεές σε ερευνητικά κέντρα που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. 

Η μεγαλύτερη δωρεά του Bloomberg το 2019 ήταν ένα δώρο 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, όπου φοίτησε, το οποίο ως γνωστόν βρίσκεται στην προμετωπίδα της έρευνας κατά του κορονοϊού. 

Διαβάστε ακόμα:

Μπιλ Γκέιτς: Διαθέτει δισ. δολάρια για την παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού

Δωρεά 1 δισ. δολαρίων για τη μάχη κατά του κορονοϊού από τον συνιδρυτή του twitter