Διερευνητική γεώτρηση στη Μεσόγειο ξεκινάει η Τουρκία τέλη του μήνα

Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2018, 14:11
-A +A
Διερευνητική γεώτρηση στη Μεσόγειο ξεκινάει η Τουρκία τέλη του μήνα

Θέμα εβδομάδων είναι οι έρευνες της Άγκυρας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση.

«Η Τουρκία θα ξεκινήσει τη διερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο Θάλασσα στα τέλη Οκτωβρίου» ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ. «Το πλοίο - γεωτρύπανο Φατιχ θα ξεκινήσει τις έρευνες στα τέλη Οκτωβρίου» σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. Ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αγοράς δεύτερου γεωτρύπανου από την Τουρκία. «Μακάρι και αυτό να το συμπεριλάβουμε σύντομα στο νηολόγιό μας», ανέφερε.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβουσόγλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει την διερευνητική γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδατης Κύπρου το φθινόπωρο κατόπιν αιτήματος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Τα κυπριακά κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy το 2011 με την Κυπριακή Δημοκρατία να χορηγεί άδειες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη γαλλική Total, την ιταλική EΝΙ και την αμερικανική ExxonMobil.

Η Άγκυρα αντιδρά έντονα στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας που ζει στο νησί. Στις 4 Οκτωβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να διεξαχθούν έρευνες στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ «χωρίς άδεια».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εκτελέσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε ύδατα ευθύνης μας δίχως άδεια» προειδοποιούσε η Άγκυρα, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της».

Το τουρκικό υπουργείο προανήγγειλε ότι σύντομα θα προβεί σε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα