Διαρκής επιδείνωση της ξηρασίας που σπάει ρεκόρ- Αύξηση 4 βαθμών της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο
Ιταλία

Διαρκής επιδείνωση της ξηρασίας που σπάει ρεκόρ- Αύξηση 4 βαθμών της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο

Οι συνθήκες ξηρασίας εξαπλώνονται γρήγορα σε όλη την Ιταλία, με τα ποτάμια και τους ταμιευτήρες να στεγνώνουν και η πρόβλεψη για υψηλότερες θερμοκρασίες  ενδέχεται να επιδεινώσουν αυτήν την κατάσταση,  όπως προειδοποίησε την Πέμπτη η αρδευτική αρχή της χώρας.

Αρκετές ιταλικές περιφέρειες έχουν ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσπαθώντας να ελευθερώσουν οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κρίσης του νερού, ενώ οι αγροτικές ενώσεις λένε ότι η αγροτική παραγωγή πρόκειται να βυθιστεί φέτος σε βασικές περιοχές καλλιέργειας.

«Ένας συνδυασμός της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων ετών και θερμοκρασιών... που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου  στα τέλη Ιουνίου, οδηγούν την Ιταλία σε μια δραματική περιβαλλοντική και οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο αρδευτικός οργανισμός ANBI. Ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας, ο Πάδος, ο οποίος διασχίζει τις μεγάλες βόρειες περιοχές και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας, βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια.

" Ο Πάδος συνεχίζει να καταγράφει ένα εποχικό χαμηλό σε όλη την πορεία του", ανέφερε η ANBI. «Ο ρυθμός ροής μειώθηκε στο μισό σε δύο εβδομάδες, πέφτοντας σε κάτι περισσότερο από 170 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός έπρεπε να είναι 450 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο για να αποτραπεί η είσοδος αλμυρού νερού από τη θάλασσα και η καταστροφή γεωργικών εκτάσεων.

Η ANBI είπε ότι οι μεγάλες βόρειες λίμνες ήταν ήδη σε χαμηλά ή κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, με το επίπεδο των φυσικών δεξαμενών στην κεντρική Ιταλία επίσης να βυθίζεται.

Ο ποταμός Τίβερης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών, ενώ ο ρυθμός ροής του ποταμού Ανιένε έχει μειωθεί στο μισό. Η περιοχή του Λάτσιο με κέντρο τη Ρώμη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή την εβδομάδα, επιβάλλοντας περιορισμούς σε ορισμένες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων στη χρήση λάστιχων για πότισμα  και γέμισμα των πισίνων.

Ένα πρότζεκτ που χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ανέφερε την Πέμπτη ότι εβδομάδες ζεστού καιρού αύξησαν τη θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 1985-2005. «Η κατανόηση του τι ακριβώς συμβαίνει στο  κλίμα αυτή τη στιγμή  είναι ολοένα και πιο σημαντική επειδή οι αλλαγές αρχίζουν να έχουν συγκεκριμένο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή», δήλωσε η Τζιανμαρία Σανίνο, επικεφαλής του ENEA Climate Modeling που συμμετείχε στο έργο.

Η πρόγνωση του καιρού για το υπόλοιπο του μήνα ενισχύει την ανησυχία, με τις θερμοκρασίες να είναι 10-12 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές την επόμενη εβδομάδα, με κορυφές έως και 44 βαθμούς Κελσίου στα νησιά της Σαρδηνίας και της Σικελίας.