Διαλλακτικός για τους S-400 ο Ντ. Τραμπ απέναντι στον Τ. Ερντογάν

Διαλλακτικός για τους S-400 ο Ντ. Τραμπ απέναντι στον Τ. Ερντογάν

Με διαλλακτική στάση για το ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση Ουάσινγτον και Άγκυρα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου των G20. 

Ειδικότερα, ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε αναμφίβολα προβληματική και περιπλοκή την κατάσταση σχετικά με την αγορά του ρώσικου αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι συνιστά «ένα πρόβλημα».

Παράλληλα όμως σημείωσε ότι η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα και ότι είναι «ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος, με τον οποίο έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα μαζί».

Επίσης, επέρριψε ευθύνες στον πρώην πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να αγοράσει αντιπυραυλικό σύστημα από την Αμερική και ανέφερε πως κάποια στιγμή θα επισκεφτεί τη γείτονα χώρα.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις δε, ο Τραμπ είπε πως «το συζητάμε» και πρόσθεσε ότι «εξετάζουμε διαφορετικές λύσεις». Μετά τη συνάντηση με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή αγορά της Τουρκίας του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την απόκτηση των S-400. Ωστόσο η Τουρκία έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις αυτές και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει. Εξαιτίας αυτού οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί.

Τ. Ερντογάν: Ο Ντ. Τραμπ μου είπε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ακόμα περισσότερο, δηλώνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τον διαβεβαίωσε πως δεν θα επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της απόφασής της να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ την παράδοση των μαχητικών F-35, παρά την διαμάχη για τη συμφωνία των S-400.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 θα παραδοθούν κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι το ίδιο είχε σημειώσει και λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών, όταν είχε επιμείνει πως δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου των G-20, προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης».

Επίσης, μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο η τουρκική προεδρία με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει το ζήτημα για την προμήθεια από την Τουρκία αντιαεροπορικών συστημάτων να επιλυθεί χωρίς να ζημιωθούν οι διμερείς σχέσεις»

Η τουρκική προεδρία επισήμανε επίσης ότι ο Ερντογάν εξέφρασε ανησυχίες για ενέργειες των ΗΠΑ που μπορεί να ζημιώσουν την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν πριν από τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για την ολοκλήρωση του πρώτου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου ως το 2023.