Δεν κατέληξαν σε συμφωνία Τραμπ και Κιμ - Ολοκληρώθηκε πρόωρα η σύνοδος του Βιετνάμ

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία Τραμπ και Κιμ - Ολοκληρώθηκε πρόωρα η σύνοδος του Βιετνάμ

Άδοξα έληξε ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς οι δύο ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ωστόσο, ουδείς έκανε λόγο για «ναυάγιο», ούτε έσπευσε να κατηγορήσει την άλλη πλευρά. Μάλιστα, ο Τραμπ δήλωσε «διακόψαμε σαν φίλοι» και σημείωσε ότι η αιτία της μη συμφωνίας έγκειται στην απαίτηση του Κιμ για άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του -«κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε τώρα», όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ούτως ή άλλως, όπως σημειώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, ουδείς ανέμενε ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα οδηγούσε σε οριστική συμφωνία, καθώς η απόσταση που χωρίζει την Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ είναι μεγάλη. Έτσι, εφαρμόστηκε η αρχή που θέλει μία μη συμφωνία να είναι προτιμότερη από μία κακή συμφωνία. «Οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι να θέσουν τέλος στον πόλεμο και οι Βορειοκορεάτες δεν είναι έτοιμοι να παραδοθούν», έγραψε χρακτηριστικά στο Twitter ο ειδικός στη διένεξη της Κορέας, Λεονίντ Πετρόφ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου  οι δύο ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων στο Βιετνάμ, όμως είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την οικονομία της, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, απαντώντας έτσι σε όσους θεωρολυν ότι η κατάληξη των συνομιλιών είναι ένα «φιάσκο».

«Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν, όμως οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον», ανέφερε η Σάρα Σάντερς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.

Τραμπ: Η εμπλοκή προέκυψε λόγω των κυρώσεων

Λίγο μετά το άδοξο τέλος των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος με μια συνέντευξη Τύπου επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ ένας από τους λόγους διαφωνίας ήταν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν συναινεί στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση. 

Ο πλανητάρχης τόνισε πως ήταν αναγκαία η αποχώρηση από τις συζητήσεις καθώς η Πιονγκγιάνγκ ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση, με τον όρο να αρθούν όλες οι κυρώσεις εις βάρος της χώρας.

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, ο χρόνος που πέρασε με τον Κιμ τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν «παραγωγικός», όμως, κρίθηκε αναγκαίο να μην υπογραφεί τίποτα καθώς οι προθέσεις της άλλης πλευράς δεν ικανοποίησαν.

Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση πεδίων μικρότερης σημασίας, πάντα με τον όρο της άρσης των κυρώσεων, γνωστοποίησε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως η Ουάσινγκτον ζήτησε την καταστροφή πολύ σημαντικότερων πεδίων.

"Basically they wanted the sanctions lifted in their entirety and we couldn''t do that."@realDonaldTrump says North Korea was prepared to denuclearise in "a large portion of the areas that we wanted."

Sky News is covering developments live: https://t.co/0S2N8bPtau pic.twitter.com/opXhAoktb4

Ακυρώθηκε το γεύμα εργασίας των δύο ηγετών

Όπως ήταν αναμενόμενο στη συνέχεια ακυρώθηκε και το γεύμα εργασίας των Τραμπ και Κιμ αλλά και η τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου.

Οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους ενώ δεν αναμένεται να ξανασυναντηθούν μέσα στην ημέρα. Την ίδια στιγμή, το χρηματιστήριο στη Νότια Κορέα σημειώνει απώλειες.

Λίγο νωρίτερα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε τονίσει ότι δεν θα είχε ταξιδέψει στο Ανόι για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εάν δεν ήταν «έτοιμος» για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απάντησε για πρώτη φορά σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου

Πάντως, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έκανε σήμερα ένα βήμα προς τα εμπρός στη διεθνή του παρουσία. Για πρώτη φορά σήμερα ο Κιμ απάντησε σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου. Συγκεκριμένα, λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη συνάντησή του με τον Τραμπ ο δημοσιογράφος της Washington Post Ντέιβιντ Νακαμούρα ρώτησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη αν πιστεύει ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μόλις του μετέφρασαν την ερώτηση, ο Κιμ απάντησε: «Δεν θα βγάλω πρόωρα συμπεράσματα, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

«Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που μας παρακολουθούν να περνάμε καλά, σαν μια σκηνή από ταινία φαντασίας. Μέχρι στιγμής έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και έχει έρθει η ώρα να το δείξουμε», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Κιμ απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων.

Φιλοφρονήσεις και χαμόγελα στην πρώτη ημέρα της Συνόδου

Σημειώνεται ότι χθες, οι δυο ηγέτες που στο παρελθόν είχαν ανταλλάξει απειλές και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς είχαν μόνο φιλοφρονήσεις ο ένας για τον άλλο. Από τη μια πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την «πολύ καλή μεταξύ τους σχέση», εκφράζοντας την -αναμενόμενη- αισιοδοξία του για την επιτυχημένη συνάντησή τους, ίσως «ακόμη καλύτερη» και από την πρώτη, πέρυσι τον Ιούνιο, στη Σιγκαπούρη, ενώ ο Κιμ Κιμ χαρακτήρισε τη δεύτερη σύνοδο αποτέλεσμα της «θαρραλέας πολιτικής απόφασης του Αμερικανού προέδρου».

Διαβάστε ακόμη:

- Σήμερα το «μεγάλο παζάρι» Τραμπ - Κιμ με φόντο...τα πυρηνικά

AP Photo/Evan Vucci