Δεν αλλάζει όνομα η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων

Δεν αλλάζει όνομα η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων

Παρά τα όσα είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σχετικά με την αλλαγή που θα επέλθει μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια, αποκαλύπτεται τώρα, ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, το αρχιεπισκοπικό συμβούλιο της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων που αυτοαποκαλείται «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», χτες Σάββατο αποφάσισε ότι παραμένει στη θέση του, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να αλλάξει όνομα η εκκλησία, αλλά ούτε και η χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε ανακοινωθεί η συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ, είχε προβληθεί ιδιαίτερα η επιστολή του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με την οποία φέρεται να ζητά την αναγνώρισή της, ως αυτοκέφαλη, με αλλαγή του ονόματός της σε «Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε σχετική κίνηση, που άλλωστε, θα απαιτούσε αρκετό χρόνο και περίπλοκες διαδικασίες, ενώ η χτεσινή εξέλιξη, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της, δείχνει ότι ήταν προσχηματική, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός θετικού κλίματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο ψήφισμά της, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του συμβουλίου της, ζητά να παραμείνει αμετάβλητο το όνομα της εκκλησίας και της χώρας και να διατηρηθεί τόσο η εθνική, όσο και η πνευματική ταυτότητα του «μακεδονικού λαού».

Παράλληλα, επιβεβαιώνουν τη θέση της εκκλησίας όπως διατυπώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2017, που προβλέπει «την αμετάβλητη συνταγματική θέση της μακεδονικής γλώσσας, τη διαφύλαξη του ενιαίου χαρακτήρα της Μακεδονίας και την προστασία της εθνικής ταυτότητας».