Daily mail: Η Ρωσία παρήγγειλε 174.000 νέα διπλωματικά διαβατήρια

Daily mail: Η Ρωσία παρήγγειλε 174.000 νέα διπλωματικά διαβατήρια

Ερωτηματικά για την ενέργεια του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών να παραγγείλει 174.000 νέα διπλωματικά διαβατήρια, την ώρα που ο αριθμός του προσωπικού του δεν ξεπερνάει τι; 15.000,  θέτει σε δημοσίευμά της η Daily mail, η οποία, επικαλούμενη αντιπολιτευτικά ΜΜΕ εικάζει ότι επιχειρείται να παρακαμφθούν οι δυτικές κυρώσεις σε πρόσωπα. 

Στο δημοσίευμα τα αντιπολιτευόμενα ρωσικά μέσα πιθανολογούν για μια «απάτη που θα επέτρεπε σε συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν, αξιωματούχους και κατασκόπους – αλλά και στις συζύγους τους – να παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα ζήτησε τον περασμένο μήνα από την JSC GOZNAK να τυπώσει 174.600 νέα διπλωματικά διαβατήρια με κόστος 3,3 εκατ. λίρες (σ.σ. 3,8 εκατ. ευρώ) και τονίζει πως «από τους 15.000 υπαλλήλους, μόνο ένας στους τρεις θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για διπλωματικό καθεστώς».

Μια αναφορά του αντιπολιτευόμενου ΜΜΕ SOTA ανέφερε ότι σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασφαλείας FSB - η μεγαλύτερη διάδοχος της KGB της σοβιετικής εποχής - πληρούν τις προϋποθέσεις για διπλωματικά διαβατήρια όταν βρίσκονται σε ξένες αποστολές.

Την ίδια δυνατότητα έχουν και οι αξιωματικοί του FSO, μιας υπηρεσίας προστασίας που φρουρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους.

Οι βουλευτές, οι δικαστές και οι εισαγγελείς μπορούν όλοι να διεκδικήσουν τα διαβατήρια, τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τα ταξίδια και να αποφύγουν τις βίζες σε ορισμένες χώρες. Οι σύζυγοι μπορεί επίσης να πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά το ίδιο κάνουν και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται για τη γραφειοκρατία του Κρεμλίνου του Πούτιν.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορέψει στους Ρώσους κατόχους διπλωματικών διαβατηρί8ου να λαμβάνουν αυτομάτως βίζες πολλαπλών εισόδων και θα καταχωρεί εφεξής τα δακτυλικά αποτυπώματα των χρηστών.