Το «παιχνίδι» του Πούτιν με τις πυραυλικές δοκιμές

Το «παιχνίδι» του Πούτιν με τις πυραυλικές δοκιμές

Του Γιάννη Μαντζίκου

Μπορεί η Ρωσία να συγκλονίζεται από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, όμως το Κρεμλίνο φαίνεται να ασχολείται περισσότερο με τις δοκιμές πυραύλων με «πυρηνικό» άρωμα όπως αυτή που προκάλεσε την έκρηξη και τον θάνατο πέντε ανθρώπων σε στρατιωτική βάση στα βόρεια της χώρας.

H μυστικοπάθεια των ρωσικών Αρχών προκαλεί προβληματισμό στην παγκόσμια κοινότητα με αρκετούς να παρομοιάζουν την κατάσταση με ένα «Νέο Τσέρνομπιλ» ενώ άλλους να το συνδέουν με τη βύθιση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Κουρσκ πριν από 19 χρόνια. 

Το παραπάνω περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε αυτό του Ιουλίου, όποτε 14 στελέχη του ρωσικού στρατού έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιάς σε πυρηνικό υποβρύχιο στη θάλασσα του Μπάρεντς. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και σε εκείνη την περίπτωση οι ρωσικές αρχές τήρησαν σιγή, επικαλούμενες «κρατικά μυστικά».

Πρώτα από όλα, «νερό στον μύλο» των σεναρίων έριξε το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας είχαν παραμείνει φυσιολογικά μετά το συμβάν της περασμένης Πέμπτης, όμως οι αρχές της πόλης του Σεβεροντβίνσκ, στη βόρεια Ρωσία, ανακοίνωσαν πως υπήρξε άνοδος των επιπέδων της ραδιενέργειας για σύντομο χρονικό διάστημα. Ύστερα η ίδια η τοποθεσία του ατυχήματος το Σάροφ το οποίο δεν έχει επισκεφτεί ποτέ κανένας ξένος αφού πρόκειται μυστική τοποθεσία, στην οποία η είσοδος γίνεται μόνο με ειδική άδεια, αποτελεί από μόνο του ένα «μυστήριο».  

Όπως εκτιμά η διεθνής έκδοση του CNN, η τελευταία δοκιμή είχε σίγουρα «κάποια πυρηνική διάσταση». Η ίδια πηγή επικαλείται τον Τζέφρι Λούις ειδικό σε θέματα ελέγχου όπλων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury ο οποίος στις 8 Αυγούστου ανέβασε στο Twitter δορυφορική φωτογραφία που απεικόνιζε το πυρηνοκίνητο πλοίο Serebryanka κοντά στο σημείο της έκρηξης. Την άποψη του Λιούις ενισχύει το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με ιδιαίτερο καμάρι τον Μάρτιο του 2018 για ένα νέο ρωσικό όπλο που, όπως υποστήριξε, θα καθιστούσε τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα απαρχαιωμένα. Για τον λόγο αυτό, ειδικοί συντείνουν ότι το ατύχημα συνδέεται με την δοκιμή του  πυρηνοκίνητου πύραυλος που ονομάζεται Burevestnik και είναι γνωστός στο ΝΑΤΟ ως SCC-X-Skyfall.

Πέραν αυτών όπως αναφέρει με σχετικό του σχόλιο στο Liberal.gr ο Τζο Τσιριντσιόνι πρόεδρος του Ploughshares Fund ιδρύματος που τάσσεται υπέρ της αποπυρηνικοποίησης «το project του Πούτιν είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, στις ΗΠΑ το γνωρίζουμε πολύ καλά από την δεκαετία του 60'' και το πρόγραμμα Πλούτο». Ο Τσιριντσιόνι μάλιστα προσθέτει ότι «ήταν 14η προσπάθεια των Ρώσων να εκτοξεύσουν τον εν λόγω πύραυλο, κράτησε λιγότερο από δυο λεπτά και κόστισε τη ζωή σε ανθρώπους». Την ίδια άποψη έχει και ο ειδικός του Βρετανικού think tank στρατηγικών μελετών RUSI, Μάρκ Γκαλεότι ο οποίος τόνισε στο BBC «υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός για αν ο πύραυλος αυτός θα λειτουργήσει ποτέ, το ίδιο συμβαίνει και με τους Ζίρκον και Πόσειδωνα». 

Την ίδια στιγμή στη Ρωσία οι αντικυβερνητικές δηλαδή οι κατά του Πούτιν διαδηλώσεις συνεχίζονται με το Κρεμλίνο να επιλέγει τη λύση της βίαιης καταστολής τους. Εν τούτοι οι Ρώσοι αντικυβερνητικοί επανέρχονται και μάλιστα περισσότεροι όπως τουλάχιστον έδειξε η συμμετοχή στη διαδήλωση του Σαββάτου. 

Και αυτό παρά το γεγονός πως η καταστολή είναι βίαιη ενώ οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης αντιμετωπίσουν διώξεις.