Χονγκ Κονγκ: Άνοιξε το αεροδρόμιο - Σε επιφυλακή οι αστυνομικές δυνάμεις

Χονγκ Κονγκ: Άνοιξε το αεροδρόμιο - Σε επιφυλακή οι αστυνομικές δυνάμεις

Άνοιξε και πάλι τις πύλες του σήμερα το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και επαναπρογραμματίστηκαν εκατοντάδες πτήσεις που είχαν ακυρωθεί τις τελευταίες δύο μέρες μετά τις κινητοποιήσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών και τις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης των ταραχών, καθώς βαθαίνει η κρίση για δέκατη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, oι αρχές του αεροδρομίου ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξασφάλισαν προσωρινή εντολή  να αποτρέπουν αυτούς που παράνομα και σκόπιμα παρεμποδίζουν τη λειτουργία του διεθνούς αερολιμένα του Χονγκ Κονγκ.

"Επίσης θα αποτραπεί η παρουσία ή η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδήλωση ή διαμαρτυρία ή εκδήλωση που διαταράσσει τη δημόσια τάξη στο αεροδρόμιο, πέραν της περιοχής που έχουν ορίσει οι αρχές του αεροδρομίου", προσθέτει η ανακοίνωσή τους.

Νωρίς σήμερα το πρωί περίπου 30 διαδηλωτές παρέμεναν στο αεροδρόμιο, την ώρα που οι υπάλληλοι εργάζονταν για τον καθαρισμό των χώρων από τα συντρίμμια και τις κηλίδες αίματος από τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι θυρίδες ελέγχου των εισιτηρίων είχαν ξανανοίξει και ουρές σχηματίζονταν από ταξιδιώτες που περίμεναν όλη τη νύχτα για τις πτήσεις τους.

Η αστυνομία καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενημέρωσε ότι μια μεγάλη ομάδα σήμερα "παρενόχλησε και επιτέθηκε σε έναν επισκέπτη και έναν δημοσιογράφο". Από την πλευρά τους  όμως ορισμένοι διαδηλωτές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο ένας από αυτούς τους άνδρες ήταν μυστικός πράκτορας της Κίνας και ο άλλος δημοσιογράφος της κινεζικής εφημερίδας Global Times.

Πέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις πρόσφατες ταραχές, σύμφωνα με την αστυνομία, με το συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στους 600 από τον Ιούνιο οπότε άρχισαν οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης ενώ η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές.